Skoči do osrednje vsebine

V športu je moč, v knjigi je znanje

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je v sklopu promocijskih dogodkov, ki jih organizira v času svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, organiziral tudi omizje »V športu je moč, v knjigi je znanje«. Vsebinska nit dogodka je bila torej povezava med športom in književnostjo. Omizje je Ukom organiziral v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo Republike Slovenije (JAK).

O tem, kakšni bralci so, kje vidijo povezavo med športom in književnostjo, katere vrednote so povezovalne in kakšen je psihološki učinek zapisanih besed v leposlovnih delih na športnike, so spregovorili Tadej Golob, pisatelj, alpinist, kolumnist, novinar, Klemen Bauer, biatlonec, in Sara Isaković, plavalka, srebrna olimpijka. Katja Stergar, vršilka dolžnosti direktorja JAK, pa je predstavila projekt Slovenija – častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023. V medijskem središču je bila novinarjem na voljo za ogled tudi razstava knjig v angleškem, nemškem in slovenskem jeziku, ki govorijo o športnikih, športu in s sorodno vsebino. Poleg tega so novinarji nekaj knjig lahko prelistali v treh literarnih kotičkih.

1 / 4

Sara Isaković, ki je po končani športni karieri zaključila študij nevropsihologije na univerzi Berkley v Kaliforniji, nato pa še magisterij iz psihologije uspešnosti na univerzi v San Diegu, danes dela kot psihologinja s športniki, piloti, glasbeniki in predava o poslovni uspešnosti na organiziranih izobraževanjih v podjetjih. Kot športnica in psihologinja je na podlagi osebnih izkušenj poudarila, da je vsaka športna kariera povezana s strastjo, vztrajanjem, psihološkim ravnovesjem in vizualizacijo. Pri vizualizaciji je pomembno, da je cilj jasen, in prav s tega vidika so lahko zgodbe, še posebej biografske, velik navdih za vsakega športnika. Še posebej, kadar je v stiski. Knjige, je poudarila Sara Isaković, umirjajo, so navdihujoče in pomembne za osredotočenost ter omogočajo osebno rast. Ta pa je bistvena za športno vzdržljivost in vztrajnost pri doseganju vrhunskih rezultatov.

1 / 3

Pisatelj Tadej Golob, ki je prav tako športnik, saj je alpinist, ki se rad povzpne na najvišje vrhove in je v knjigi Z Everesta opisal smučanje po Everestu, v svojih knjigah pa pogosto piše prav o športnikih in športu, je kot pomembno vrednoto, ki je pomembna tudi za šport, poudaril vzdržljivost, ob tem pa tudi sposobnost opazovanja, raziskovanja in domišljije. Pisanje je ustvarjalno, kot je tudi šport.

Klemen Bauer, biatlonec in nosilec olimpijske medalje, je povedal, da zelo rad bere in je veliko bral tudi, ko je bil še profesionalni športnik. Poudaril je, da je knjiga zelo pomembna tudi za vzgojo v družini in kako pomembno je, da otroke že zgodaj spodbujamo k branju.

Katja Stergar je predstavila Frankfurtski knjižni sejem kot izjemno priložnost za Slovenijo. Prisotne novinarje je povabila, da razstavljene knjige vzamejo v roke, jih prelistajo in spoznajo Slovenijo tudi kot državo vrhunskih literarnih ustvarjalcev.

Avtor: Tanja Glogovčan Belančić

Datum: 2. marec 2023

Čas branja: 2 min