Skoči do osrednje vsebine

Športna vzgoja mladih

Urad vlade za komuniciranje je 3. marca 2023 v medijskem središču v Planici organiziral pogovorno omizje o športni vzgoji mladih.

V Sloveniji nas šport spremlja že od zgodnjega otroštva. Slovenski otroci se že v vrtcu ukvarjajo z najrazličnejšimi športnimi aktivnostmi, v športne programe (plavanje, planinarjenje, tek, plesne vaje) je vključena večina otrok v vzgojno – izobraževalnih institucijah.

Predstavniki SLOfit so domačim in tujim medijem predstavili sistem in rezultate meritev, ki jih izvajajo.

V Sloveniji namreč že od leta 1987 spremljamo telesno pripravljenost in gibalni razvoj otrok in mladostnikov, ki obiskujejo osnovno in srednjo šolo, v sklopu programa Športnovzgojni karton.

»Projekt se je pred leti začel z dejanskimi kartoni, danes pa je sodobni program, podkrepljen s spletno aplikacijo Moj SLOfit. To vsem, ki to želijo, omogoča vseživljenjsko spremljanje telesne zmogljivosti in z njo povezanih podatkov,« je povedal prof. dr. Gregor Jurak, vodja raziskovalne skupine SLOfit, redni profesor na Univerzi v Ljubljani in nosilec več predmetov na Fakulteti za šport.

Mirjam Bizjak, ravnateljica Gimnazije dr. Franceta Prešerna v Kranju, ki jo obiskujejo številni vrhunski športniki. »Na naši gimnaziji imamo možnost statusa športnika, ta je namenjen mladim perspektivnim športnikom, ki potrebujejo več usklajevanja in koordinacije pri usklajevanju športnih in učnih obveznosti.«

1 / 4

Nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc, ki je obiskoval to gimnazijo, je povedal, da mu je obiskovanje ravno te gimnazije pomembno pomagalo pri pridobivanju izobrazbe. Cene je poleg tega tudi ambasador SLOfit in pri tem je prepričan, da je projekt izredno pomemben pri gibanju odraslih. »Otroci so v projekt vključeni v šolah in to je odlično. Odrasli pa lahko svojo fizično pripravljenost spremljajo preko aplikacije in to je res super. Tako se zavedajo pomena gibanja za zdravje in dobro počutje.«

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 6. marec 2023

Čas branja: 2 min

Deli