Skoči do osrednje vsebine

Movember – za zdravje moških

November je že nekaj let po zaslugi mednarodnega gibanja Movember posvečen ozaveščanju o pomenu zdravja moških, predvsem v smeri preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Strokovnjaki in predstavniki društev bolnikov ob tem izpostavljajo pomen preventivnih pregledov, saj zgodnje odkritje raka pomeni večjo možnost ozdravitve.

Movember je mednarodno gibanje za osveščanje moških o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo, med njimi sta rak prostate in testisov, pa tudi depresija. Poleg osveščanja člani gibanja zbirajo tudi donacije za dobrodelne organizacije, ki so povezane z moškim zdravjem,

Predsednik združenja urologov Simon Hawlina: "Zelo podpiram gibanje Movember, saj s tem razbijajo tabuje in osveščajo moške glede raka na prostati ali modih. Moški gredo zelo neradi k zdravniku. Mora pa jim postati jasno, da prej kot greš na pregled prostate ali mod in odkriješ raka, večja je možnost ozdravitve. Brki so lep simbol, ki ljudi spomni, da je občasni preventivni pregled pri zdravniku lahko zelo koristen."

Na pomen zgodnje diagnostike pri rakavih obolenjih opozarja tudi predstojnik urološkega oddelka Splošne bolnišnice (SB) Celje Sandi Poteko, ki je povedal, da je na področju urologije pri moških treba opozoriti tudi na raka mehurja. Sodobna medicina pri zdravljenju tega raka ni tako uspešna kot pri zdravljenju raka prostate in raka mod, zato je preživetje bolnikov, ki obolijo za to boleznijo, manjše.

1 / 2

Če je petletno preživetje bolnikov z rakom mod 97-odstotno, bolnikov z rakom prostate pa 95-odstotno, je petletno preživetje bolnikov z rakom mehurja 55-odstotno. Ob pomenu zgodnje diagnostike je pri tem raku treba opozoriti tudi na to, da so najpomembnejši znani dejavniki tveganja kajenje, dolgotrajno uživanje nekaterih analgetikov in poklicna izpostavljenost kancerogenim snovem.

Predstavnik Društva uroloških bolnikov Igor Antauer: "Društvo se zavzema za spodbujanje moških, da redno hodijo na preglede. Moški imamo namreč slabo disciplino obiskov zdravnikov." 

Preventivni pregledi so zelo pomembni, pri raku prostate bi bilo že sicer visoka raven preživetja še boljša, če bi pristojni uvedli presejalni program. Po njegovih informacijah je program že prejel zeleno luč, sledila bo študija, na njeni podlagi pa priprava metodologije za testiranje.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 9. november 2023

Čas branja: 2 min