Skoči do osrednje vsebine

19. evropski teden mobilnosti – Izberi si čistejši način prevoza!

Velika mesta imajo že nekaj časa težavo s preobilico prometa, hrupom in onesnaženim zrakom. Ob zavedanju, da je avtomobilski promet med večjimi onesnaževalci okolja, so leta 1998 v Franciji prvič organizirali pobudo evropski dan brez avtomobila. Z leti je pobuda rasla in cilj, ozaveščanje vseh prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina, je vse pomembnejši. Dan brez avtomobila je prerasel v evropski teden mobilnosti (ETM). Od 16. do 22. septembra se torej Evropejci skupaj zavzemamo, da bi živeli v čistejšem in bolj zdravem okolju.

Ogljična nevtralnost Evrope do leta 2050

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v okviru evropskega zelenega dogovora predstavila velikopotezen cilj, ki je ogljična nevtralnost Evrope do leta 2050. Ne glede na to, da je avtomobilov v številnih mestnih središčih vse manj, pa na splošno uporaba avtomobilov in s tem emisije iz prometa naraščajo.

Evropski teden mobilnosti v letu 2020 posameznike in lokalne organe torej spodbuja, naj si prizadevajo za uresničitev dolgoročnega cilja glede ogljično nevtralne Evrope.

  • Pogled iz notranjosti avtomobila na cesto.

    Promet je odgovoren za četrtino emisij toplogrednih plinov v Evropski uniji in ta delež vztrajno narašča. Samo cestni promet pa doprinese več kot 70 % emisij k vsem toplogrednim plinom, ki nastanejo zaradi različnih vrst transporta. Vir: SURS. Foto: Samuele Errico Piccarini/Unsplash

Teden mobilnosti v Sloveniji

Tudi v Sloveniji se opazno povečuje število osebnih vozil in s tem izpusti toplogrednih plinov v ozračje. Področje trajnostne mobilnosti se kljub temu razvija. Lokalne skupnosti so prepoznale svojo vlogo in se aktivno vključile v ozaveščanje lokalnih prebivalcev o negativnem vplivu prometa na okolje.

Letos v akciji sodeluje kar 78 slovenskih občin.

Evropski teden mobilnosti znova spodbuja k razmisleku o naših mobilnih navadah in letošnji slogan je: Izberi si čistejši način prevoza! Poleg občin so k sodelovanju vabljene tudi šole, javna in zasebna podjetja, društva in druge nevladne organizacije. Tako nastaja skupnost aktivistov, ki med seboj lahko izmenjujejo izkušnje, ideje in nasvete.

1 / 3

Občine

Vse mestne občine v Sloveniji sodelujejo v projektu Evropski teden mobilnosti. Mestna občina Ljubljana zgledno sodeluje v tem projektu že od samega začetka. Naše glavno mesto ima nedvomno najgostejši promet v Sloveniji, zato je zelo spodbudno, da vsako leto nadaljuje izboljševanje razmer za kolesarje. Občina v tednu od 16. do 22. septembra z raznimi prireditvami in dejavnostmi spodbuja trajnostno mobilnost.

Na 22. september, dan brez avtomobila, pa simbolično zapre nekatere ceste v središču Ljubljane in tako spodbuja drugačne načine mobilnosti.

Občina sodeluje tudi z vrtci in osnovnimi šolami, v katerih ozaveščajo o trajnostnem načinu mobilnosti in ga spodbujajo.

  • Naslovna fotografija evropskega tedna mobilnosti

    Iz Sklada za podnebne spremembe se bodo v sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE sofinancirane aktivnosti 35. občin, ki bodo sodelovale v Evropskem tednu mobilnosti. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Skrb vzbujajoč je podatek, da danes le 25 odstotkov slovenskih šolarjev prihaja v šolo peš ali s kolesom. Večina se jih pripelje z avtomobilom. Še pred 15 leti je 75 odstotkov šolarjev v šolo pešačilo ali kolesarilo. Projekt Izobraževanje za trajnostno mobilnost v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah z igro Beli zajček in kokoško Rozi spodbuja otroke in njihove starše, da pustijo avtomobil doma.

  • Ljudje na prehodu za pešce.

    Foto: LIFE IP CARE4CLIMATE

Dobre prakse

V Sloveniji poznamo tudi več primerov dobre prakse. Na primer povezovanje novih sosesk z javnim prevozom, kar omogoča več poti brez avtomobila. Ali vedno večja uporaba električnih avtomobilov, ki se zdijo še najprimernejša alternativa. S pametnim polnjenjem bi lahko dosegli, da bodo vozila jemala električno energijo iz omrežja, ko je je preveč, in jo vračala, ko je je premalo.

V času epidemije novega koronavirusa, ko se je javni promet za nekaj časa povsem ustavil, se je izjemno povečala uporaba koles, skirojev in drugih alternativnih virov mobilnosti. Ponudila se je idealna priložnost za razmislek o drugih načinih mobilnosti.

Kaj pa lahko naredi vsak od nas, da pripomore k ogljični nevtralnosti Evrope? Če je le mogoče, ne potujmo z letalskim prevozom. Raje izberimo javni zemeljski prevoz. Z avtomobilom opravimo čim manj poti.

Raje pešačimo, kolesarimo in uporabljajmo javni potniški promet.

Če se uporabi avtomobila ne moremo izogniti, si prevoz delimo še z drugimi in ne vozimo agresivno.

1 / 4

»Spreminjanje navad prebivalcev v smeri trajnostne mobilnosti je dolgoročni korak za čistejše in bolj varno okolje,« je povedala mag. Polona Demšar Mitrovič, nacionalna koordinatorka ETM na Ministrstvu za infrastrukturo, ki napoved lepo sklene z mislijo: »ETM je praznik, ko naj bo na naših ulicah in cestah manj avtomobilov in ko izberemo čistejši način potovanja. Veseli smo, da bodo te dni številne občine predstavile, kako so izboljšale razmere za hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega prevoza, ter organizirale okrogle mize, delavnice in predavanja o trajnostni mobilnosti.«

Avtor: Tea Knaflič

Datum: 16. september 2020

Čas branja: 4 min