Skoči do osrednje vsebine

Vse se vrti okoli koles

Slovenci radi sedemo na kolo in se zapeljemo tako po mestnih ulicah kot v zeleno naravo. Obilica urejenih kolesarskih poti vodi po razgibanih pokrajinah, ki ponujajo terene tako za družinsko kolesarjenje kot za iskalce bolj drznih kolesarskih doživetij. Priljubljenost kolesarjenja v Sloveniji se kaže tudi na številnih kolesarskih prireditvah, ki so dobro obiskane.

Slovenski turizem vabi na aktivni oddih v naravi

Aktivni oddih v naravi oz. t.i. "outdoor" doživetja predstavljajo enega od vodilnih slovenskih turističnih doživetij.

Slovenija je doma in v tujini vse bolj prepoznavna in zaželena zelena destinacija za aktivni in zdrav oddih.

Lahko se odločimo za družinsko kolesarjenje po ravnini, bolj zagnani pa se lahko zagrizejo v strmine, ki nagrajujejo s čudovitimi razgledi. Razvejano kolesarsko omrežje vodi med naravnimi in kulturnimi znamenitostmi po nekaterih najlepših kolesarskih poteh, kjer spoznavamo svojevrstne posebnosti slovenskih regij.

1 / 3

Številne mednarodne kolesarske poti

Kolesarske užitke je moč doživeti na številnih mednarodnih kolesarskih poteh. Kolesarska pot ob reki Dravi poteka skozi 4 države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je v celoti dolga približno 710 km. Pot se začne v neposredni bližini izvira reke Drave na toblaškem polju (Toblach) v Italiji. Nato se nadaljuje po avstrijski Koroški (Kärnten), Sloveniji in na koncu Hrvaški (kjer pot še ni v celoti urejena in označena).

Porečanka poteka po nekdanji železniški trasi med Trstom in Porečem, kolesarska tura Trans Slovenija 01 pa povezuje tri dežele - Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Pot vodi od Julijskih Alp skozi slikovito dolino Soče do zelenih gričev Brd in od tu skozi Vipavsko dolino in čez skrivnostni Kras do morske obale.

Na kolesarski poti čez 120 kilometrov dolg masiv Karavank kolesarji uživajo v izjemnih razgledih, miru in pristnem stiku z naravo. Ljubitelji turno kolesarskih izzivov se lahko podajo čez najpomembnejše gorske skupine po Slovenski turnokolesarski poti. Na skupno okoli 1800 kilometrih premagajo 50.000 metrov višinske razlike v vzponu. 

1 / 3

Kolesarjenje je vse bolj priljubljen in pogostejši način premikanja po Ljubljani

Ljubljana je že tretjič uvrščena na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copenhagenize Index. Urejenih je več kot 300 kilometrov kolesarskih poti, v sklopu prenov cest pa temu dodajajo nove kolesarske povezave in obnavljajo obstoječe. Kolesarjenje v Ljubljani spodbuja tudi sistem izposoje koles Bicikelj, ki dopolnjuje sistem javnega prevoza v Ljubljani. Prva ura uporabe je brezplačna, kar je med uporabniki dobro sprejeto. Namreč 98 odstotkov vseh voženj je brezplačnih.

Bicikelj je Ljubljančanom na voljo od leta 2011. Takrat so na 30 postajah za izposojo ponudili 300 koles. Danes pa je uporabnikom na voljo 610 koles na 61 postajah. "Priljubljenost sistema je presegla vsa pričakovanja, zato mrežo postajališč in koles vztrajno širimo," so zapisali na občini.

Kolesarjem pa sta v Ljubljani na voljo tudi dve manjši servisni postaji, ki omogočata brezplačna manjša popravila. Prva stoji pred informacijsko točko Turizma Ljubljana na Krekovem trgu, druga pa Koloparku v Šiški.

1 / 4

Za mesto po dveh

Kolo je primerno prevozno sredstvo tudi za spoznavanje Ljubljane. Tako je občina v sodelovanju z društvom Za mesto po dveh pripravila tematske kolesarske poti, pri izvedbi pa je sodeloval tudi Turizem Ljubljana.

Obiskovalci in prebivalci Ljubljane lahko s kolesom doživijo Plečnikovo arhitekturo, občutijo lepoto Ljubljanice ali pa obiščejo zelene kline mesta.

Sicer pa Turizem Ljubljana ponuja obiskovalcem tudi več vodenih ogledov mesta s kolesom.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 14. september 2020

Čas branja: 3 min