Skoči do osrednje vsebine

Na dan reformacije se spominjamo Primoža Trubarja - utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika

31. oktobra praznujemo dan reformacije, ki je namenjen spominu na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Takrat smo Slovenci dobili prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku, ki jo je izdal Primož Trubar.

Reformacija je pomenila prelomno obdobje za Slovenijo in njeno prebivalstvo. Spremembe, ki so se začele zaradi reformacije, so vplivale na versko, kulturno in družbeno življenje v deželi.

Primož Trubar, reformator in osrednja osebnost slovenskega protestantizma, je poosebljal in živel reformacijo.

Utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika in slovstva je izdal Katekizem, prvo knjigo, natisnjeno v slovenščini. Tedanjim prebivalcem in prebivalkam teh dežel je omogočila branje v lastnem, razumljivem jeziku. Svojo reformacijsko pot je nadaljeval s knjigo Abecednik, namenjeno učenju branja in pisanja v svojem maternem jeziku.

1 / 2

Utemeljitelj slovenščine je objavil 22 knjig v slovenščini in dve v nemščini, poleg Abecednika in Katekizma še Cerkovno ordningo (Cerkveni red), Ta celi novi testament (prevod Nove zaveze), Tri duhovske pejsni (Tri duhovne pesmi) in druge.

Primož Trubar je pomembna osebnost v zgodovini Slovenije. Njegova dela so bila izjemnega pomena za razvoj slovenskega jezika, kulture in vere ter imajo še zdaj trajen vpliv na slovensko družbo.

Avtor: Danila Golob

Datum: 30. oktober 2023

Čas branja: 1 min

Deli