Skoči do osrednje vsebine

Edinstveno antično pristanišče

Podvodne najdbe na arheološkem najdišču v Fizinah pri Portorožu potrjujejo odkritje edinstvenega antičnega pristanišča v svetovnem merilu. Gre za manjše pristanišče s privezom in leseno konstrukcijo. Posebej pomembne so najdbe jamborov. Trenutno še poteka zaključna faza terenskega dela podvodne raziskave, v okviru katere so potapljači iskali dokaze o antičnem pristanišču.

Redki primeri antičnih jamborjev

Po vsej verjetnosti gre za edinstvene primerke izjemno redkih primerov antičnih jamborjev v svetovnem merilu. V rimskodobnih plasteh na najdišču so med drugim našli tudi več kot 3000 keramičnih odlomkov. Po dosedanjih ugotovitvah gre v večji meri za uvožene poznoantične posode: amfore, kuhinjsko in fino namizno posodje.

Poleg koščkov keramičnih posod so na najdišču odkrili tudi element jadrovja, večje število lesenih kolov in dva dela jamborjev. Prav slednja sta po oceni zavoda izjemna.

1 / 4

Na območju Fizin odkrili že tri antična najdišča

Najdbe jamborjev in jadrovja iz antike so izjemno redke, interpretacije pa so v glavnem vezane na eksperimentalno arheologijo in na vizualne zgodovinske vire, kot so reliefi, kipi, risbe, poslikave, upodobitve na kovancih in mozaiki.

V nadaljevanju raziskave sledi poterenski del, ko bodo različni znanstveniki in arheologi preučili posamezne vidike najdišča. Za tem bodo najdišče ovrednotili v luči rezultatov vseh raziskav.

Postopke analize lesa in datacije samih najdb so že izvedli. Sledi arheološka primerjalna analiza, v okviru katere bodo najdbe primerjali z ostalimi podobnimi znanstvenimi objavami. Lesene najdbe bodo v restavratorskem centru konzervirali z melaminsko smolo. Vse najdbe bodo predane Pomorskemu muzeju Sergej Mašera Piran.

1 / 4

Izkopavanja so potekala v več kampanjah med letoma 2017 in 2023. Lesena konstrukcija, ki so jo odkrili v bližini plaže Bernardin, bi lahko v preteklosti služila za dostop z ladij na obalo ali pa kot valobran.

Na območju Fizin so sicer doslej odkrili še dve rimskodobni najdišči.

Prvega so raziskovali leta 1998 in zajema ostanke naselbine z gospodarskim objektom pri današnji bencinski črpalki. Drugo najdišče je pod današnjo morsko gladino. S podvodnimi raziskavami so leta 2004 in 2005 arheologi raziskali tamkajšnje temelje ribogojnice.

V Sloveniji dolga tradicija podvodnih raziskav

Slovenija ima eno najdaljših tradicij podvodnih raziskav v Evropi. Prve so bile izvedene leta 1884 v Ljubljanici pri Vrhniki. Od zgodnjih 60. let prejšnjega stoletja se je področje podvodne arheologije razvijalo v okviru različnih muzejev in institucij. Zavod za Podvodno Arheologijo je strokovnjake tega področja v okviru zasebne pobude s svojo ustanovitvijo povezal leta 2013.

 

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 20. februar 2024

Čas branja: 3 min