Skoči do osrednje vsebine

Knjižni sejem v Frankfurtu se s pretežno poslovnega sejmišča, ki je polovico trajanja sejma zaprto za nestrokovno javnost, vse bolj seli tudi v knjigarne, knjižnice, kulturne ustanove in šole v samem mestu in postaja to, čemur Nemci pravijo »Publikumsmesse« – sejem za občinstvo.

Država gostja je prisotna v izložbah, muzejih, kinematografih in koncertnih dvoranah. Slovenski spremljevalni program, ki ga finančno in organizacijsko poleg Javne agencije za knjigo podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Slovenski kulturno-informacijski center SKICA v Berlinu v sodelovanju s slovenskimi ustanovami, bo jeseni 2023 izredno pester. Na ogled bo mozaik različnih vsebin – od retrospektive slovenskih filmov v filmskem muzeju v sodelovanju s Slovensko kinoteko, prek koncertov uglasbene slovenske poezije Ane Pepelnik in Aleša Štegra v izvedbi priznanega orkestra Ensemble Modern in koncerta zasedbe Ecliptic v sodelovanju z Jazz Frankfurt, pa vse do velikega koncerta zasedbe Laibach s simfonično adaptacijo romana Alamut.

Slovensko umetnost in kulturo bodo predstavile tudi razstave

Muzeji v Frankfurtu vsako leto sami sprejemajo odločitve, ali bodo častni gostji posvetili posebno razstavo. Po obdobju korone smo lahko izredno veseli, da se je toliko muzejev odločilo za sodelovanje s slovenskimi partnerji.

Tako bo v najbolj prestižni galeriji Schirn Kunsthalle na ogled razstava Maruše Sagadin, v arheološkem muzeju so v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije, ki je uskladil 13 slovenskih muzejev, pripravili obsežno razstavo z naslovom Tviti iz preteklosti.

V muzeju telekomunikacij v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije poteka razstava Halo, je kdo tam, ki predstavlja razvoj telekomunikacij v Sloveniji in Nemčiji. Priznani Muzej nemške romantike bo v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico predstavil Franceta Prešerna.

1 / 4

V muzeju telekomunikacij v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije poteka razstava Halo, je kdo tam, ki predstavlja razvoj telekomunikacij v Sloveniji in Nemčiji. Priznani Muzej nemške romantike bo v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico predstavil Franceta Prešerna.

V ustanovi Haus am Dom bo v sodelovanju s pokrajinskim muzejem iz Celja predstavljeno potovanje in pisanje Alme M. Karlin, v priznanem muzeju otroške književnosti Struwwellpeter in na samem sejmišču pa se bo predstavilo več slovenskih ilustratorjev.

 

V galeriji Fotografie Forum Frankfurt bodo na ogled fotografije Vanje Bućan, Jošta Dolinška in Bojana Radiča. Galerija Portikus na otočku sredi reke Majne bo razstavila kiosk Saše Mächtiga, v katerem bodo na prodaj knjige o slovenski umetnosti in dizajnu, ki jih bodo kuratorke izbrale v slovenskih antikvariatih.

Večina razstav se bo odprla že v septembru 2023 in trajala še mnogo dlje od samega sejma.

 

 

Avtor: Amalija Maček

Datum: 5. september 2023

Čas branja: 2 min

Deli