Skoči do osrednje vsebine

Knjižni sejem v Frankfurtu se s pretežno poslovnega sejmišča, ki je polovico trajanja sejma zaprto za nestrokovno javnost, vse bolj seli tudi v knjigarne, knjižnice, kulturne ustanove in šole v samem mestu in postaja to, čemur Nemci pravijo »Publikumsmesse« – sejem za občinstvo.

Država gostja je prisotna v izložbah, muzejih, kinematografih in koncertnih dvoranah. Slovenski spremljevalni program, ki ga finančno in organizacijsko poleg Javne agencije za knjigo podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Slovenski kulturno-informacijski center SKICA v Berlinu v sodelovanju s slovenskimi ustanovami, bo jeseni 2023 izredno pester. Na ogled bo mozaik različnih vsebin – od retrospektive slovenskih filmov v filmskem muzeju v sodelovanju s Slovensko kinoteko, prek koncertov uglasbene slovenske poezije Ane Pepelnik in Aleša Štegra v izvedbi priznanega orkestra Ensemble Modern in koncerta zasedbe Ecliptic v sodelovanju z Jazz Frankfurt, pa vse do velikega koncerta zasedbe Laibach s simfonično adaptacijo romana Alamut.

  • Koncert glasbene skupine Laibach

    Alamut je izvirno simfonično delo skupine Laibach, ki ga je navdihnila znamenita zgodba iz Perzije iz 11. stoletja. Ta temelji na resničnih zgodovinskih dogodkih in jih je slovenski pisatelj Vladimir Bartol opisal v svojem istoimenskem romanu. Glavni junak je heretik Hasan ibn Sabbah. Foto: Valter Leban

Slovensko umetnost in kulturo bodo predstavile tudi razstave

Muzeji v Frankfurtu vsako leto sami sprejemajo odločitve, ali bodo častni gostji posvetili posebno razstavo. Po obdobju korone smo lahko izredno veseli, da se je toliko muzejev odločilo za sodelovanje s slovenskimi partnerji.

Tako bo v najbolj prestižni galeriji Schirn Kunsthalle na ogled razstava Maruše Sagadin, v arheološkem muzeju so v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije, ki je uskladil 13 slovenskih muzejev, pripravili obsežno razstavo z naslovom Tviti iz preteklosti.

V muzeju telekomunikacij v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije poteka razstava Halo, je kdo tam, ki predstavlja razvoj telekomunikacij v Sloveniji in Nemčiji. Priznani Muzej nemške romantike bo v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico predstavil Franceta Prešerna.

1 / 4

V muzeju telekomunikacij v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije poteka razstava Halo, je kdo tam, ki predstavlja razvoj telekomunikacij v Sloveniji in Nemčiji. Priznani Muzej nemške romantike bo v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico predstavil Franceta Prešerna.

V ustanovi Haus am Dom bo v sodelovanju s pokrajinskim muzejem iz Celja predstavljeno potovanje in pisanje Alme M. Karlin, v priznanem muzeju otroške književnosti Struwwellpeter in na samem sejmišču pa se bo predstavilo več slovenskih ilustratorjev.

 

  • Kip Alme Karlin v Celjskem muzeju.

    Slavna popotnica in pisateljica Alma Maximiliana Karlin je bila izjemna ženska, ki je v svojem življenju prepotovala najbolj oddaljene in neraziskane dele sveta in pisala sijajne romane, potopise in zgodbe. Foto: Lili Pušnik

V galeriji Fotografie Forum Frankfurt bodo na ogled fotografije Vanje Bućan, Jošta Dolinška in Bojana Radiča. Galerija Portikus na otočku sredi reke Majne bo razstavila kiosk Saše Mächtiga, v katerem bodo na prodaj knjige o slovenski umetnosti in dizajnu, ki jih bodo kuratorke izbrale v slovenskih antikvariatih.

Večina razstav se bo odprla že v septembru 2023 in trajala še mnogo dlje od samega sejma.

 

 

Avtor: Amalija Maček

Datum: 5. september 2023

Čas branja: 2 min