Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na petem mestu med državami EU

Iščete lepo in cenovno dostopno državo za čim bolj kakovostno življenje? Raziskovalna skupina My Dolce Casa je analizirala najnovejše podatke o kakovosti življenja in življenjskih stroških ter uporabila formulo, ki določa države z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno. Na podlagi te analize je Slovenija pristala na petem mestu med državami EU.

Najnižji življenjski stroški in najvišja kakovost življenja

Države so razvrščene na podlagi metodologije, ki upošteva najnižje življenjske stroške in najvišjo kakovost življenja, pri čemer je bil uporabljen najnovejši indeks kakovosti življenja podjetja Numbeo.

Moj Dolce Casa je raziskovalni blog, ki raziskuje selitve, življenje, delo in upokojitve v tujini. Njihov namen je pomagati vse večjemu številu ljudi, ki se selijo in živijo v tujini, da najdejo svoj »sladki dom« daleč od doma. Za mnoge, ki se nameravajo preseliti v Evropo, je to, koliko denarja bodo potrebovali za preživetje, enako pomembno, če ne celo bolj kot to, kako lepo je mesto. Veliko Američanov se želi preseliti v tujino v iskanju cenovno ugodnejšega načina življenja.

Uvrstitev Slovenije na vrh lestvice je za nekatere morda presenečenje, vendar bodo tisti, ki so jo vsaj enkrat obiskali, razumeli, zakaj je ta podcenjena država zasluženo uvrščena med najboljše države za življenje v Evropi, so zapisali na blogu.

1 / 2

In katere države so zasedle prvih deset mest? Luksemburg je na prvem mestu lestvice držav z najboljšim življenjskim standardom v Evropi, izpodrinil je Španijo, ki je bila na vrhu lestvice lani, Nizozemska je tretja najboljša država za življenje v letu 2024 in je v primerjavi z lanskim letom padla za eno mesto, sledijo Estonija, Slovenija, Portugalska, Hrvaška, Litva, Češka in Finska.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 19. februar 2024

Čas branja: 2 min