Skoči do osrednje vsebine

Pot med krošnjami - Sprehod med pticami in pohorskimi gozdovi

Pot med krošnjami Pohorje je inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje izobraževanje, okoljsko ozaveščanje in zabavo za vse. Prilagojena je namreč tudi za otroške in invalidske vozičke.

1 / 2

Pot med krošnjami Pohorje je dolga nekaj več kot kilometer in ponuja uživanje v prelepem razgledu z nekoliko drugačne perspektive. Obiskovalcu daje občutek, da je del gozdnega življenja. Na poti so postavljene informativne table na katerih se lahko poučimo o okoljskih značilnostih Pohorja. V več jezikih so predstavljene geološke značilnosti Pohorja ter rastlinske in živalske vrste, ki naseljujo to okolje. Za nekoliko pogumnejše so na voljo tudi doživljajske postaje, navidezno brezno, kar prinaša še dodatno veselje. Pot med krošnjami bo vsako leto dopolnjena z novimi vsebinami. Od začetka junija 2020 je na voljo približno 60 metrov dolg tobogan, ki omogoča spust z vrha stolpa nazaj do poti

Ob jasnem vremenu se odpre razgled na številne slovenske kraje

Po poti pridemo do 37 metrov visokega razglednega stolpa. Od tod se vidi od Olševe, Pece, Raduhe do Kamniško-Savinjskih Alp in Triglava. Na južnem delu lahko vidimo celotne obronke Haloz z Bočem, Donačko goro, Gorjance, proti zahodu Kum, Posavsko hribovje, snežniško pogorje, vključno z Učko, in vse do Jadranskega morja.

Pot na stolp se vzpenja počasi, kar omogoča lahek dostop za družine z majhnimi otroki in vozički.

Posebej lepo je poskrbljeno za invalide. Ti imajo, če poti ne zmorejo peš, možnost uporabe invalidskega vozička, ki ga brezplačno dobijo pri prodajalni vstopnic. Psom vstop ni dovoljen. V času sprehoda mora ljubljenček počakati v pasji uti ob vhodu.

1 / 2

Zeleni turizem

Pri postavitvi Poti med krošnjami Pohorje so bili izvajalci del še posebej pozorni, da niso poškodovali velikih in lepih dreves. Želeli so kar najmanj posegati v sam gozd. Drugo leto bodo posadili sadike dreves avtohtonih vrst, ki rastejo na Pohorju.

Na Pohorju zelo razvijajo zeleni turizem in ponujajo edinstvena doživetja, mir in povezanost z naravo. Za otroke bodo na Rogli gotovo zanimivi tudi Škratova učna pot, Jezernikova pot in Jezernikov vodni park. Edinstven energijski park z zdravilnimi kamni in čutna pot nas znova napolnita z življenjsko energijo in v nas vzbudita mladostno energijo ter željo po odkrivanju in opazovanju narave.

Gozd je zelo zapleten ekosistem, življenjsko okolje številnih rastlinskih in živalskih vrst. Gozd je v resnici čisto svoj svet, ki ga lahko doživimo, če znamo utihniti in se sprehoditi po njem. Pri sprehodu skozi gozd smo v tesnem stiku z naravo in zato tudi s samim seboj. Sprehod po gozdni poti med krošnjami je tudi zato blagodejen. Obisk gozda nas pomiri in polni z življenjsko energijo. Ko se na sprehod odpravimo sami, je ta stik še močnejši. In kdor zna ceniti lepoto gozdov, bo na Rogli lahko doživel novo razsežnost občutkov. Lahko pa se na sprehod odpravimo tudi z družino. Otroke tako spodbujamo, naj prisluhnejo gozdu. Skupaj z njimi lahko opazujemo naravo, drevesa in iščemo različna živa bitja, ki živijo v gozdu. Krošnje dreves so polne življenja in kar kličejo po opazovanju.

Pot med krošnjami Pohorje je primerna za obisk vse leto. Tam je lepo poleti, ko so temperature prijetne in nekoliko nižje kot v dolini, pa tudi jeseni, ko se narava začne umirjati in se umirimo tudi mi. Zima pričara pravljično belino in pogled na zasnežena drevesa je čaroben. Pomlad na Roglo pride nekoliko pozneje kot v dolino, a naznanja nov začetek in prinaša optimizem.

Pot pod krošnjami Pohorje je odprta vse leto. Zaprta je le za božič in 1. novembra, ko se izvede letno vzdrževanje poti. Ure odprtja poti se bodo prilagajale dolžini dneva. Priporočam vam, da za obisk izberete ure, ko je pot nekoliko bolj prazna, da boste lahko začutili mir in jo polno doživeli.

Naša družina je uživala. Tako otroci kot odrasli. Ta izlet bomo zagotovo še ponovili. Morda pa se srečamo?

  • Družina, ki maha.

    Se vidimo. Foto: Pot med krošnjami Pohorje

Avtor: Tea Knaflič

Datum: 1. november 2019

Čas branja: 3 min