Skoči do osrednje vsebine

Nedelje s klasičnimi slovenskimi recepti - Bograč

To nedeljo se selimo v Prekmurje. Bograč je ena izmed najboljših slovenskih jedi, pripravljenih v enem loncu. V tej slastni jedi se najdejo tri vrste mesa, krompir, začimbe, zelišča in zelenjava. Meso je tako mehko, da se kar topi v ustih, jed pa za prste obliznit.

Sestavine:

3 žlice masti ali olja
3 večje čebule
½ rdeče paprike
3 stroki česna
2 lovorova lista
2 žlici paprike v prahu
1 žlička majarona
½ žličke mlete kumine
½ žličke timijana
300g govedine (bočnik ali podplečje)
300g divjačine (jelen ali srna)
300g svinjine (pleče)
600g krompirja
160ml rdečega vina

Postopek:

1. Na masti prepražimo čebulo. Dodamo papriko, česen in začimbe. Pražimo še 5 minut.
2. Dodamo govedino in 250ml vode. Kuhamo 45 - 60 minut.
3. Dodamo divjačino. Kuhamo 45 - 60 minut.
4. Dodamo svinjino. Kuhamo 30 - 40 minut.
5. Dodamo krompir. Kuhamo 30 - 40 minut.
6. Začinimo s soljo in poprom, dodamo rdeče vino. Kuhamo 10 - 15 minut, nato postrežemo.

 

  • Lonec z bogračem.

    Bograč je tradicionalna slovenska jed iz Prekmurja. Foto: jernejkitchen.com

Avtor: jernejkitchen.com

Datum: 14. julij 2023

Čas branja: 2 min