Skoči do osrednje vsebine

Idrijski žlikrofi

Na področju gastronomije Slovenija ponuja pisano podobo raznolikosti. Posebnost je njena lega na stičišču Alp, Sredozemlja in Panonske nižine. Slovenska kuhinja tradicionalno temelji na žitih, mlečnih izdelkih, mesu (zlasti svinjini), morskih in sladkovodnih ribah, zelenjavi, stročnicah in gomoljih, oljkah in grozdju.

  • idrijski.zlikrofi.Tomo.Jesenicnik.Sinfo.april10

    Žlikrofi so pogosta jed na jedilniku v številnih gospodinjstvih. Foto: Tomo Jeseničnik

Idrijski žlikrofi - nacionalna slovenska jed

Idrija je tudi dom gastronomske posebnosti. Mesto in okolica sta že od sredine 19. stoletja znana po idrijskih žlikrofih.

Idrijski žlikrofi so slovenska nacionalna jed iz testa s krompirjevim nadevom in značilne oblike.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je leta 2002 idrijskim žlikrofom zaradi njihovega tradicionalnega postopka priprave in recepture podelilo status tradicionalnega proizvoda.

Proizvodnja idrijskih žlikrofov je lahko precej dolgotrajen postopek in je sestavljen iz več faz. Najprej je treba pripraviti testo, nato pa je treba pripraviti nadev. Idrijski žlikrofi se postrežejo z ocvirki, različnimi mesnimi omakami in drugimi omakami. Najpogostejša omaka za žlikrofe se imenuje bakalca in je narejena iz ovčetine ali kunčjega mesa.

 

  • cotovi zlinkrofi skofljica 6

    Idrijski žlikrofi se postrežejo z različnimi mesnimi in drugimi omakami. Fotografija: Foto: arhiv UKOM

Zelo priljubljena jed na območju Idrije

Žlikrofi so zelo priljubljena jed na Idrijskem, domači žlikrofi pa so pogosta jed na jedilniku v številnih gospodinjstvih. Izdeluje jih tudi pet certificiranih proizvajalcev in jih je mogoče kupiti v trgovinah. Zamrznjeni idrijski žlikrofi so na voljo v zamrzovalnikih supermarketov.

Idrijski žlikrofi se strežejo v nekaterih restavracijah in kmečkih turizmih. Te je mogoče prepoznati po značilnih rumeno-rjavih tablah z napisom "Traditional Food Served" in logotipom Društva za promocijo in zaščito idrijskih tradicionalnih jedi.

Priljubljenost idrijskih žlikrofov ne kaže znakov upadanja in sodijo med tradicionalne slovenske jedi, katerih proizvodnja in poraba močno rasteta.

Po nekaterih podatkih se jih vsako leto proizvede in porabi okoli 50 ton. Idrijski žlikrofi (tudi zamrznjeni) ne vsebujejo konzervansov, barvil ali ojačevalcev okusa. Priprava zamrznjenih žlikrofov je zelo preprosta: zamrznjene žlikrofe stresite v vrelo osoljeno vodo in kuhajte, dokler ne priplavajo na površje. Postrežemo jih lahko z različnimi omakami, kar daje prosto pot individualni ustvarjalnosti.

Idrijski žlikrofi - Recept

Recept za pripravo približno 150 idrijskih žlikrofov (dovolj za celotno družino):

Testo: do 300 g bele moke, 1-2 jajci, olje, voda ali mleko po potrebi.

Nadev: Na osnovi: 500 g krompirja, do 50 g mlete slanine ali narezane prekajene slanine, do 50 g čebule.

Začimbe: drobnjak, črni poper, sol, majaron.

Zmešajte sestavine za testo, ki ne sme biti pretežko. Testo gnetite, dokler ne postane prožno in elastično ter se ne oprijemlje rok ali deske. Če testo razrežemo, mora biti gosto in brez zračnih lukenj. Testo oblikujte v hlebček in ga pustite počivati 30 minut. Nato ga tanko razvaljajte.

Medtem iz kuhanega in olupljenega krompirja pripravite nadev. Še topel krompir zmečkamo. Začinite ga s soljo. Prekajeno slanino prepražimo in sesekljamo ter jo dodamo krompirju (lahko uporabimo tudi ocvirke ali mleto svinjsko mast). Vmešajte prepraženo čebulo in začimbe. Dobro premešamo in gnetemo, dokler se zmes ne zmehča. Iz zmesi oblikujte kroglice v velikosti lešnika. Nato testo tanko razvaljamo in nanj položimo kroglice nadeva. Testo nato prepognemo in pritisnemo med kroglice nadeva, tako da se oblikujejo "ušesa". Na vrhu vsakega posameznega žlikrofa se naredi majhna vdolbina, ki daje žlikrofom značilno obliko "klobuka". Zdaj so žlikrofi pripravljeni na zadnjo fazo - peko.

 

  • idrijski llikrofi   foto jani peterneljB 2939 orig

    Zdaj so žlikrofi pripravljeni na zadnjo fazo - kuhanje. Fotografija: Jani Peternelj

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 28. oktober 2019

Čas branja: 3 min