Skoči do osrednje vsebine

Med zelo priljubljenimi morskimi jedmi so tudi kalamari oz. na različne načine pripravljeni lignji. Najbolj pogosto jih pripravljamo ocvrte ali pražene na žaru. Paleto različnosti pa zaradi pestrih nadevov predstavljajo polnjeni praženi kalamari.

Danes v Sloveniji splošno uporabljano ime kalamar smo prevzeli iz italijanske besede calamaro, ki pa je izpeljana iz besede calamaio in pomeni tintnik oz. črnilnik. To je povezano z obrambno lastnostjo lignjev, ki v nevarnosti izločajo črnilu podobno snov. Ta snov se tudi sicer uporablja za izdelavo črnila, danes pa je nepogrešljiva za pripravo t.i. črne rižote.

Sestavine

več manjših kalamarov

nekaj strokov česna

peteršilj

krušne drobtine

oljčno olje

sol

zobotrebci za spenjanje

1 / 2

Priprava

  • Kalamare očistimo in jim odrežemo lovke.
  • Lovke sesekljamo s peteršiljem in česnom, dodamo drobtine in nekoliko posolimo.
  • Z nadevom napolnimo kalamare in jih spnemo z zobotrebci.
  • V kozici segrejmo oljčno olje, polagamo nanj nadevane kalamare in jih dušimo ter cvremo, da se zmehčajo. Ko so ocvrti na eni strani, jih obrnemo. Med dušenjem jim dolijemo nekaj belega vina. Polnjene kalamare lahko pečemo tudi na žaru.

Vir: Okusiti Slovenijo, Janez Bogataj

Avtor: Katja Križnar

Datum: 30. julij 2020

Čas branja: 2 min