Skoči do osrednje vsebine

Bakala na belo

Avtor: Katja Križnar

Datum: 30. julij 2020

Čas branja: 2 min

Izjemna hladna jed, namaz in priloga k polenti. Osnova je posušena polenovka, čeprav poznamo tudi nekatere jedi, ki se pripravljajo s svežo polenovko.

Je zelo značilna nemastna jed za božično vigilijo (ob dušenem zelju), sicer pa sovpada z vsakoletno pokušino novega svežega oljčnega olja. Poznamo več načinov priprave: v paradižnikovi omaki, s krompirjem, na brodet, ocvrtega, mariniranega itd. Bakala na belo ali »po istrsko« lahko pripravimo na več načinov, ki pa se razlikujejo predvsem po uporabljenih začimbah.

Sestavine

50 dag polenovke

2 dl oljčnega olja za cvrtje

oljčno olje za dolivanje (0,25 l do 0,5 l – odvisno, koliko ga pije in od teže oz. velikosti)

5 strokov česna

nekaj vejic peteršilja

sol

poper

1 / 2

Priprava

  • Kalamare očistimo in jim odrežemo lovke.
  • Lovke sesekljamo s peteršiljem in česnom, dodamo drobtine in nekoliko posolimo.
  • Z nadevom napolnimo kalamare in jih spnemo z zobotrebci.
  • V kozici segrejmo oljčno olje, polagamo nanj nadevane kalamare in jih dušimo ter cvremo, da se zmehčajo. Ko so ocvrti na eni strani, jih obrnemo. Med dušenjem jim dolijemo nekaj belega vina. Polnjene kalamare lahko pečemo tudi na žaru.

Vir: Okusiti Slovenijo, Janez Bogataj