Skoči do osrednje vsebine

Smetumet – lepe stvari iz smeti

December je mesec obdarovanj. Daril se vsi razveselimo, nakupovanje in iskanje »popolnih« daril pa je za marsikoga nepotreben stres. Polne trgovine, polne police, polni vozički. Prevelika in velikokrat brezsmiselna potrošnja, ki srečo podari le za kratek čas.

Kaj ko bi si letos že v decembru zastavili prvo novoletno zaobljubo – da postanemo bolj ozaveščen potrošnik? Kaj ko bi nekoga obdarili z recikliranimi smetmi?

Se kdaj vprašate, ali so vse na videz odslužene stvari res za v smeti? Bi morda lahko kak zavržen predmet uporabili še kako drugače?

Seveda, odgovarjata ustvarjalki društva in socialnega podjetja Smetumet, ki z dobro idejo in veliko ročnih spretnosti smetem daje nov obraz. Re-think, re-use in re-cycle so načela, ki pri delu in ustvarjanju vodijo Majo Rijavec in Alenko Kreč Bricelj, jedru društva Smetumet.

  • Recikliran nahrbtnik

    Ponjava, pasovi, jermeni in razni trakovi postanejo velike, manjše in najmanjše torbe ali nahrbtniki. Foto: Smetumet

Kaj je Smetumet?

Smetumet je nekaj lepega. So umetnije iz smeti, kar pove že njihovo ime.

Je zgodba trajnosti, drugih priložnosti in novega osmišljanja. Je spodbujanje ljudi k razmisleku o drugačnem odnosu do smeti.

Odsluženi predmeti, ki bi slej ko prej romali v smeti, zaživijo v novi preobleki. Cerade, pasovi, embalaža, tetrapaki, vezalke, vrečke, naramnice in razni trakovi postanejo velike, malo manjše in najmanjše torbe. Za nekoga nakupovalni pripomoček, za drugega ljub modni dodatek.

»Smetumet je v letu 2007 nastal spontano. Razvil se je iz ideje prijateljic, družboslovk, z nagnjenjem do oblikovanja in veliko željo po nečem novem, drugačnem, družbeno koristnim. Opazile smo, da se nihče ne ukvarja z odpadki. Želele smo uporabiti nekaj samoumevnih praks, ki jih vsak dan počnemo, in jih predati naprej prek smeti. Smeti niso samo grde in umazane. Sploh če jih vestno ločujemo,« se začetkov društva Smetumet spominja Maja Rijavec.  

1 / 3

Zgodba o uspehu

Spontana ideja je v dvanajstih letih zrasla v uspešno zgodbo z veliko podporniki. Smo mozaik srčnih ljudi, raznovrstnih članov društva, mentoric in pomočnikov za izvedbo delavnic in pripravo materialov za izdelke. Poslovno sodelujemo z več šivalnicami in podjetji, ki nam izdelujejo končne izdelke. Prednost dajemo socialnim, invalidskim in na splošno slovenskim podjetjem,« društvo danes opisuje Alenka Kreč Bricelj.

»Načela trajnosti in ponovne uporabe se počasi prebijajo v prevladujoči trend in to nas zelo veseli. Smo na točki, ko je načela treba spremeniti v dejanja in sistemske spremembe.

Naše delavnice so dobro obiskane, večinoma jih izvajamo po naročilu šol, vrtcev, podjetij, festivalov ... Največ izdelkov Smetumet prodamo podjetjem, od katerih prevzamemo njihove lastne odpadne materiale in jih nato predelamo v izdelke z visoko dodano vrednostjo. Večina podjetij te izdelke potem podarja kot poslovna in promocijska darila,« pove Alenka. »V prihodnosti načrtujemo razvoj novih izdelkov in uporabo novih inovativnih tehnologij v povezavi s širitvijo števila in količine odpadnih materialov.

Na področju ozaveščanja in izobraževanja pa si želimo širiti razumevanje trajnosti. Trajnosti predvsem kot priložnosti za napredovanje, povezovanje in boljšo prihodnost za vse.«

  • Dve mali peresnici

    Smet za nekoga, praktično in lepo darilo za drugega. Foto: Smetumet

Podarimo trajnost in sporočilnost

Izdelki društva SMETUMET poleg lepote in praktičnosti v sebi nosijo tudi sporočilnost. Sebi in drugim z njimi podarimo zavedanje o odgovornem ravnanju in skrbi za naš planet. Vsi lahko prispevamo k zmanjšanju količine smeti. Le več moramo razmišljati o tem. Z malimi koraki, ki počasi vodijo proti cilju – ohraniti planet za generacije, ki prihajajo za nami.

 »Ni pomembno, ali je sprememba majhna ali velika, osebna ali sistemska. Če je na bolje, je prava,« je misel društva Smetumet, ki jo za konec z vami delimo tudi mi.

  • Reciklirana vrečka za sadje iz zaves

    Reciklirana vrečka za sadje iz zaves. Foto: Smetumet

Avtor: Katja Križnar

Datum: 19. december 2019

Čas branja: 2 min