Skoči do osrednje vsebine

Ustvariti starejšim dom, v katerem imajo priložnost rasti in kvalitetno živeti

Je napisano na internetni strani Doma za starejše v Notranjih Goricah, ki ga vodi letošnja Slovenka leta, Ana Petrič. In še: zagotavljamo širok nabor starejšim prilagojenih storitev in jim s tem omogočamo kvalitetno, samostojno in pestro življenje. Ne glede na to, ali se posameznik odloči za bivanje v svojem domačem okolju ali v domu starejših, ustvarjamo stimulativno okolje, v katerem se vsak počuti sprejeto in vključeno. Storitve usmerjamo v posameznika in izhajamo iz njegovih potreb in želja.

Pričarati nasmeh na obraz vsakega starejšega

"Kot vodilni ponudnik dolgotrajne oskrbe v Sloveniji bomo poskrbeli, da ima vsak starejši posameznik možnost izbire zanj najprimernejše in najkakovostnejše oskrbe. Z aktivnim prispevkom k razvoju sistema dolgotrajne oskrbe ter novih znanj in pristopov bomo skrbeli za dvig kakovosti storitev oskrbe starejših v Sloveniji. Prek razvoja novih storitev, namenjenih starejšim, pa želimo vsakemu posamezniku omogočiti enostaven dostop do storitve, ki je glede na njegove potrebe in želje najustreznejša," pa je njihova vizija dela.

1 / 2

Za boljše socialno varstvo starejših

"Dokler nisi star in ne potrebuješ pomoči, se ne zavedaš problematike starejših, ko pa se nekaj zgodi, smo lahko v veliki stiski, ker ne moremo dobiti pomoči čez noč. Ne samo, da nam manjka kadrov, oči si zatiskamo pred boleznimi in umiranjem, zato problematika starejših res postaja družbeni problem. Lovimo zadnji vlak, da nekaj spremenimo," je ob podelitvi priznanja Slovenka leta, ki jo izberejo bralci revije Jana, povedala direktorica Centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič.

"Že devetnajsto leto s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva. Bori se za pravice starejših, za višje normative in boljše pogoje dela zaposlenih v domovih," so o zmagovalki zapisali organizatorji izbora.

Petrič izvaja številne aktivnosti in projekte, s katerimi pomaga starejšim. S projektom Mala pozornost za veliko veselje je v pisanju voščil že osmo leto zapored povezala in vključila vse generacije. Z akcijo Podarim nasmeh zbirajo oblačila - podarijo jih stanovalcem, Kraljem ulice, otrokom s posebnimi potrebami. Poskusno so uspešno izpeljali projekt Počitnice v zameno za prostovoljno delo, so o Slovenki leta med drugim še zapisali v reviji Jana.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 26. februar 2024

Čas branja: 2 min