Skoči do osrednje vsebine

Ralf Schumacher na trgatvi v Goriških brdih

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 25. september 2020

Čas branja: 3 min

Nekdanji dirkač formule 1 Ralf Schumacher je velik ljubitelj vina. Letos je že drugo leto zapored obiskal Brda v času trgatve ter sam poprijel za delo in pomagal v vinogradu. Na trgatev je prišel, da bi videl in doživel celoten proces nastajanja vina, ki ga zanj polnijo v Kleti Brda. Tako je doživel pravo slovensko trgatev, za katero pravi, da je zelo težko delo.

Pisali smo že, kako je Ralfa Schumacherja naključje pripeljalo v Slovenijo. V eni izmed salzburških restavracij je pokusil rebulo iz Kleti Brda. Tako ga je navdušila, da je s predstavniki kleti navezal stik, in nastala je posebna linija vin Schumacher Selection. In kaj ga je pri tej rebuli tako navdušilo?

»Bila je nekaj povsem novega, lahka, ne preveč kompleksna, odlično vino, ob katerem lahko uživaš,« je povedal Ralf, ki je velik poznavalec vin. Rad jih druži s svojo priljubljeno hrano. Rad ima, da so vina neposredna, tak je tudi on sam.

V Kleti Brda ima Ralf Schumacher svoj del vinske kleti v zgodovinski De Baguerjevi kleti. Rad je del celotnega procesa nastajanja vina, zato ni spustil briške trgatve.

»Navdušen sem nad tem, kako so vse generacije povezane in kako vsak ponudi svoj par rok ‒ od šest- do osemdesetletnikov. Neverjetno je biti del tega. Najlepša stvar pa je, ko vidiš končni izdelek in si zadovoljen,« je Ralf strnil vtise. Trgatev je sicer del slovenske vinogradniške tradicije in pri tem opravilu vse generacije združijo svoje moči.

Izbor vin Ralfa Schumacherja, ki ga pod blagovno znamko Schumacher Selection polnijo v Kleti Brda, je zelo raznovrsten: vsebuje sveža in barikirana bela vina, izbor rdečih vin, tradicionalno peneče vino in sladko vino.

»Izbor vin, ki mi jih pridelujejo v Brdih, je zelo oseben. Prepričan sem, da dandanes vinarji iz bolj znanih regij v Franciji in Italiji preveč navijajo cene. V Brdih pa dobim izredno kakovostna vina po poštenih cenah. Nasploh sem se zaljubil v te kraje in ljudi tod okrog, v hrano in vino iz Brd. Preprosto čudovito je tukaj,« pravi Ralf Schumacher.

»Vsako leto v Brdih preživim vsaj en mesec na leto in sodelujem pri vsem: od etiket do samih postopkov v kleti, o katerih se sproti dogovarjam z glavnim enologom, Darinkom Ribolico, kakšne okuse in katere sorte bi rad imel v steklenicah. Imam veliko obveznosti z vini, a to je moja strast in mi je v užitek,« je povedal nekdanji dirkač. Ob tem je dodal, da dirkanja ne pogreša, saj se je posvetil drugim projektom, med katerimi je tudi vino. Stik z dirkalnim svetom pa vzdržuje preko sina Davida, ki tekmuje v formuli 3.

1 / 4