Skoči do osrednje vsebine

Prihaja 32 novih človeških ribic

V Postojnski jami so v pričakovanju novih mladičkov človeških ribic. Ena od samičk je letos zgodaj poleti odložila nova jajčeca, ki so se uspešno razvijala in skoraj vsi mladički so že uzrli »temo jame«. Slavnemu leglu iz leta 2016 se pridružujejo novi zmajevi mladički.

Od 43 jajčec nestrpno pričakujejo še 32 mladičkov, kar v statistiki pomeni rekordno 74-odstotno reprodukcijsko uspešnost.

Po statističnem sklepanju znanstvenikov od 500 odloženih jajčec v naravi dosežeta odraslo dobo le dva mladička človeške ribice. Leta 2016, ko se je v Postojnski jami izleglo 22 malih človeških ribic, so imeli 34-odstotno reprodukcijsko uspešnost, kar je bil odličen rezultat, saj so po najbolj optimističnih napovedih upali, da se bo izlegel vsaj en mladiček. Zdaj, šest let pozneje, v jami pričakujejo dvakrat večjo uspešnost, kar potrjuje sloves najuspešnejšega jamskega laboratorija, kjer zmajevim mladičkom po oceni znanstvenikov zagotavljajo optimalne pogoje za rast in razvoj.

1 / 7

Varuhi človeške ribice

Vodja laboratorija Katja Dolenc Batagelj poudarja, da v tako izjemnih situacijah ni dovolj le pamet, temveč tudi srce: »Delujemo po načelu TCL: Tender Caring Love ali preprosto, ribice imajo našo brezpogojno skrb in ljubezen. Dobesedno.«

  • Katja Dolenc Batagelj, Katarina Kanduč in Primož Gnezda.

    Ekipa jamskega laboratorija: vodja Katja Dolenc Batagelj in biologa Katarina Kanduč in Primož Gnezda. Foto: Žiga Intihar/Postojnska jama d. d.

V ozadju je veliko dela in odgovornosti, lastno znanje in bogate izkušnje, ki so jih pridobili pred šestimi leti.

Ekipa, ki skrbi za človeške ribice, se ponaša tudi z nazivom finalistov mednarodne nagrade Natura 2000, ki jo podeljuje strokovna komisija EU.

Na podlagi empiričnih raziskav so potrdili, da na hitrost razvoja zarodkov in izleganja mladičkov vpliva temperatura okolice. Ob višji jamski temperaturi razvoj poteka hitreje. Leta 2016 so prve mladičke v predelu jame, kjer je stalna temperatura med osem in deset stopinj Celzija, dočakali po štirih mesecih. Letos se je leglo, ki domuje v predelu z višjo povprečno temperaturo okrog 10 do 12 stopinj Celzija, začelo izlegati že po treh mesecih. Letos so bili tudi priča razvoju izredno redkega pojava jajčec »dvojčkov«.

Raziskovalci bodo lahko na podlagi svojega obsežnega arhivskega gradiva, ki temelji na deset tisoč posnetkov in redkih fotografij, prišli do novih spoznanj o skrivnostni človeški ribici.

Vir: Postojnska jama d. d.

Avtor: Danila Golob

Datum: 21. oktober 2022

Čas branja: 2 min