Skoči do osrednje vsebine

Hiša Franko vnovič med 50 najboljšimi restavracijami na svetu

Med 50 najboljših restavracij na svetu se je vnovič uvrstila Hiša Franko, ki jo vodi slovenska kuharska mojstrica Ana Roš. Zasedla je 48. mesto.

Kot so v obrazložitvi zapisali kulinarični strokovnjaki, je Ana Roš Slovenijo postavila na gastronomski zemljevid potem, ko je leta 2017 postala najboljša ženska kuharska mojstrica na svetu. Roš je samouk, "specializirana za resnično lokalno hrano, pri čemer uporablja samo pridelke, vzgojene v krogu nekaj kilometrov od restavracije v osupljivem okolju doline reke Soče," so še zapisali.

1 / 3

50 odtenkov rdeče

Strokovnjaki so izpostavili trenutni degustacijski menu Hiše Franke, imenovan 50 odtenkov rdeče, ki vključuje jedi, kot so vrtni listi z rjavim maslom, prepeličjim jajcem in alpskim kaviarjem ter kapeleti s črno hruško in topinamburjem.

Ana Roš je pred tem prejela že številne prestižne nagrade, med drugim se je novembra lani uvrstila na tretje mesto na lestvici najboljših kuharjev na svetu The Best Chef Awards 2023. V najboljši deseterici je bila edina ženska. Hiša Franko je tudi edina restavracija v Sloveniji, ki se ponaša s tremi Michellinovimi zvezdicami.

1 / 2

Tokratni seznam 50 najboljših restavracij je 22. po vrsti. Blagovna znamka 50 Best velja za vodilno v svetovni gastronomiji. Znamka je v lasti podjetja William Reed s sedežem v Veliki Britaniji.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 11. junij 2024

Čas branja: 2 min