Med 50 najboljših restavracij na svetu se je vnovič uvrstila Hiša Franko, ki jo vodi slovenska kuharska mojstrica Ana Roš. Zasedla je 48. mesto.
Kot so v obrazložitvi zapisali kulinarični strokovnjaki, je Ana Roš Slovenijo postavila na gastronomski zemljevid potem, ko je leta 2017 postala najboljša ženska kuharska mojstrica na svetu. Roš je samouk, "specializirana za resnično lokalno hrano, pri čemer uporablja samo pridelke, vzgojene v krogu nekaj kilometrov od restavracije v osupljivem okolju doline reke Soče," so še zapisali.
-
Hiša Franko se je na lestvici 50 najboljših restavracij (The World’s 50 Best Restaurants) prvič uvrstila leta 2017, a njena zapuščina je stara že več kot pol stoletja, ko je Franko Kramar v gostilni še stregel svoj znameniti Frankov rostbif in friko. Foto: arhiv Ukom
-
Zgodba in filozofija Hiše Franko sta tesno povezani s tradicijami in okoljem Posočja. Okolje, ki je včasih trdo in težko, a osupljivo lepo. Restavracija, umeščena ob vznožje očakov in visokogorskih pašnikov ter le streljaj od smaragdne Soče, svojo kuhinjo gradi na najboljšem, kar ponuja narava v danih letnih časih. Foto: Jošt Gantar/slovenia.info/
-
Prehrana v Posočju je vedno močno temeljila na mlečnih in mesnih izdelkih, zato je na njihovem meniju veliko sira in vseh stranskih produktov njegove proizvodnje. Foto: Dean Duboković/slovenia.info/
50 odtenkov rdeče
Strokovnjaki so izpostavili trenutni degustacijski menu Hiše Franke, imenovan 50 odtenkov rdeče, ki vključuje jedi, kot so vrtni listi z rjavim maslom, prepeličjim jajcem in alpskim kaviarjem ter kapeleti s črno hruško in topinamburjem.
Ana Roš je pred tem prejela že številne prestižne nagrade, med drugim se je novembra lani uvrstila na tretje mesto na lestvici najboljših kuharjev na svetu The Best Chef Awards 2023. V najboljši deseterici je bila edina ženska. Hiša Franko je tudi edina restavracija v Sloveniji, ki se ponaša s tremi Michellinovimi zvezdicami.
-
Restavracija je tesno povezana s skupnostmi nabiralcev, gobarjev, pastirjev, sirarjev, lovcev in ribičev. Foto: Benjamin Schmuck
-
Sodelujejo s kmeti, pastirji in sirarji z visokogorskih kmetij nad Kobaridom in Tolminom, kjer še vedno pasejo živino ter delajo sir in skuto, kot so to počeli njihovi predniki. To so kraji, kjer se je čas ustavil. Foto: Benjamin Schmuck
Tokratni seznam 50 najboljših restavracij je 22. po vrsti. Blagovna znamka 50 Best velja za vodilno v svetovni gastronomiji. Znamka je v lasti podjetja William Reed s sedežem v Veliki Britaniji.
Datum: 11. junij 2024
Čas branja: 2 min