Skoči do osrednje vsebine

Številni kraji s slavnostnim prižigom prazničnih luči

Po več slovenskih mestih in krajih bodo ob začetku veselega decembra slavnostno prižgali praznično razsvetljavo. Marsikje je to del širših prireditev, s katerimi v posameznem kraju vstopajo v praznično obarvani zadnji mesec leta.

V Ljubljani pester decembrski program, na silvestrovo tudi ognjemet

V Ljubljani, ki jo že krasi božično drevo na Prešernovem trgu, se tudi letos obeta pester decembrski program. Poleg novoletnih lučk, ki jih vsako leto prižgejo v petek pred prvo adventno nedeljo, na Mestni občini Ljubljana napovedujejo več božično-novoletnih sejmov in druge prireditve. Na silvestrovo pa bo nebo razsvetlil ognjemet.

Novoletno okrasitev bodo v prestolnici prižgali 1. decembra nekaj po 17. uri na Prešernovem trgu, takrat pa se bo odprl tudi praznični sejem.

Tudi letos je avtor novoletne okrasitve Urban Modic s sodelavci, mesto pa bo krasilo več kot 50 kilometrov svetlobnih skulptur, lučnih girland in med 850 in 900 različnih svetlobnih teles. Letos se okrasitev imenuje Oni smo mi in nosi izredno pomembno sporočilo, in sicer sporočilo medsebojnega spoštovanja. Osrednji element bo leteči krožnik na Prešernovem trgu, ki ponazarja miroljubno in spoštljivo srečevanje različnih kultur.

V Ljubljani bo letos deset okrašenih smrek. Osrednja smreka na Prešernovem trgu že stoji in je visoka 20 metrov, okrašena bo s približno desetimi kilometri luči. Občini jo je podaril podaril meščan iz Most. Ulice bo krasilo tudi 89 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi, Trubarjevi, Bregu, Gallusovem nabrežju in Novem trgu, ta bodo po praznikih vrnili v naravo. Tako kot lani tudi letos meščane vabijo, da zelena drevesa okrasijo z novoletnimi okraski.

Več o prazničnem decembru v Ljubljani na spletni strani visitljubljana.com

1 / 3

Tudi v Mariboru prižigajo praznične luči

V Mariboru 30. novembra prižigajo praznične luči, pa tudi sicer se mesto že pošteno pripravlja na božično-novoletne praznike. Na Glavnem trgu so znova postavili panoramsko kolo, na Trgu Leona Štuklja bodo hišice z gostinsko ponudbo in v drugi polovici meseca tudi koncerti, v Vetrinjskem dvoru bo znova Festival Vilinsko mesto.

Ohranjajo lani uvedeno novost - panoramsko kolo, ki je naletelo na zelo dober odziv v javnosti. Letošnje kolo je novejše in večje od lanskega ter nudi veličastne poglede ne le na mesto, ampak tudi okoliške griče in Dravsko dolino.

Na Glavnem trgu bodo postavili božično tržnico s stojnicami s kulinarično ponudbo in darilnim programom, poskrbeli bodo tudi za otroško animacijo in ob koncih tedna glasbeno spremljavo. Nekaj hišk bo tudi na Trgu svobode, tekle bodo humanitarne akcije in predstavitve.

Več o programu v Mariboru na spletni strani visitmaribor.si

V Novem mestu 33-dnevni prednovoletni prireditveni niz s približno 70 prireditvami

V Novem mestu bodo ob koncu leta v 33 dneh pripravili skupaj približno 70 adventnih in drugih prireditev. Te bodo 5. decembra začeli s slovesnim prižigom sedemkilometrske svetlobne okrasitve, s prihodom Miklavža in z odprtjem drsališča v gornjem delu Glavnega trga. Omenjene prireditve bodo Mestno občino Novo mesto stale dobrih 200.000 evrov.

Občinski Zavod Novo mesto je predpraznični niz Advent 2023 zasnoval kot nekaj več kot celomesečni prireditveni niz s poudarkom domačih izvajalcev, prirediteljev in ponudnikov. 

Na mestnem Glavnem trgu bo vseh 33 prireditvenih dni spremljal adventni sejem z vsaj deset do ducat domačih ponudnikov in osmimi gostinskimi ponudniki. Med prireditvami bodo trije dnevi namenjeni obdarovanju otrok.

Več o decembrskih prireditvah v Novem mestu na spletni strani advent-nm.si

V piranski občini pripravili pestro praznično dogajanje

Tudi v Portorožu, Piranu in Luciji se pripravljajo na letošnje praznično dogajanje ob morju, med drugim pripravljajo veliko drsališče v nekdanjem skladišču soli Grando. Prižig lučk v Portorožu bo 1. decembra, novo leto pa bodo pričakali z ognjemetom in tradicionalnim skokom v morje na portoroški plaži.

Decembrski dogodki bodo potekali tudi v Avditoriju, Gledališču Tartini Piran in Mediadomu Pyrhani. Postregli bodo s plesnimi nastopi, božičnimi predstavami, komedijami in koncerti.

Začetek prireditev bo 1. decembra v parku hotela Kempinski Palace Portorož, ko bodo prižgali praznične lučke, ob tem pa bo nastopila skupina BQL. Sočasno bodo v skladišču soli Grando odprli drsališče, ki se bo raztezalo na 3762 kvadratnih metrih in bo po navedbah občine največje pokrito drsališče te vrste na slovenski obali.

Pravljično Celje letos na osmih lokacijah z več kot 60 dogodki

Pravljično Celje, ki se bo letos pričelo 2. decembra s prižigom prazničnih lučk, bo letos na osmih lokacijah postreglo z več kot 60 dogodki. Njihove praznične prireditve naj bi si letos ogledalo okrog 70.000 obiskovalcev, kar je podobno kot lani.

Program Pravljičnega Celja bo letos potekal 30 dni, namenjen pa bo družinam, ljubiteljem adventnih destinacij in kulinaričnim raziskovalcem tako iz Celja kot iz celotne Slovenije in držav, ki mejijo na Slovenijo

Večina dogodkov se bo zgodila na prostem. Razsvetljava bo letos svetila do 6. januarja. Spremljala jo bo ambientalna zvočna kulisa. Za pravljični vtis v mestu bo poskrbelo skoraj 125.000 drobnih led lučk, 600 metrov svetlobnih cevi, 56 svetlobnih likov, 400 nesvetlečih okraskov, praznični napisi, svetleče krogle in liki v foto kotičkih.

Več o Pravljičnem Celju 2023 na spletni strani visitcelje.eu

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 29. november 2023

Čas branja: 3 min

Deli