Skoči do osrednje vsebine

Statistika za razumevanje družbe in povezovanje z njo v iskanju resnice

20. oktober je evropski dan statistike. Na ta dan želimo še posebej poudariti pomembnost in vsestransko uporabnost uradnih statističnih podatkov. »Boljši podatki, boljše življenje«, je slogan, za katerega si statistiki že dolgo prizadevajo, da bi ga čim bolj uresničili.

Splošno geslo tega dneva »Boljši podatki, boljše življenje« letos dopolnjuje slogan »Statistika za razumevanje družbe in povezovanje z njo v iskanju resnice«. Evropski dan statistike poudarja pomen uradne statistike kot stebra demokratičnih družb.

Evropska statistična skupnost poudarja uradno statistiko kot vir neodvisnih, objektivnih in zaupanja vrednih informacij ter sredstvo za opolnomočenje organizacij, podjetij in državljanov pri njihovem odločanju.

Različne krize povzročajo družbene, gospodarske in kulturne pretrese, ti pa negotovo prihodnost. Statistična pismenost je pomembna sposobnost za razumevanje in kritično ovrednotenje podatkov ter s tem za boljše dojemanje kompleksnosti družbe.

Socialna izključenost ne pomeni le materialne prikrajšanosti, temveč tudi manj učinkovito delovanje ali nadzor zaradi pomanjkanja informacij. Razpoložljivi in pravočasni statistični podatki so temelj za socialno vključenost posameznikov in njihovo tesno povezanost z družbo.

Napačne informacije (dezinformacije) postajajo čedalje nevarnejše in učinkovitejše, saj jih razširjajo nove tehnologije in se brez omejitev lahko širijo po družbenih omrežjih. Prikrivanje resnice pa pomeni tveganje za družbo. Dejstva, preverjena s podatki, so ključna za odločanje na podlagi dokazov.

1 / 2

SURS-ovi podatki za iskanje resnice in v podporo pri odločanju

Statistični urad že 78 let zagotavlja zelo kakovostne podatke, brez katerih ne bi bilo mogoče sprejemati pravilnih odločitev v zasebnem in poslovnem življenju. Poleg tega se SURS trudi, da vsem, ki morda menijo, da je statistika dolgočasna in neuporabna, dokaže prav nasprotno. Statistika je lahko tudi zabavna. Vas zanima, koliko soimenjakov imate? Kliknite na aplikacijo Imena in rojstni dnevi. Bi radi vedeli več o svoji občini? Profil vaše občine vam je na voljo v spletni aplikaciji Regije in občine v številkah. Med vsem, kar ponujajo, se bo gotovo našlo kaj tudi za vas.

Vir: SURS

Avtor: Danila Golob

Datum: 20. oktober 2022

Čas branja: 2 min