Skoči do osrednje vsebine

Mladi s pobudo DiscoverEU do brezplačnih vozovnic za potovanje po Evropi

Pobuda DiscoverEU je namenjena 18-letnikom in 18-letnicam, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja po Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ljudmi po vsej celini.

Poleg tega pobuda DiscoverEU mladim omogoča, da pridobijo pomembne življenjske izkušnje, neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur. Na potovanju lahko srečajo podobno misleče popotnike in popotnice, hkrati pa odkrivajo svojo evropsko identiteto.

Komisija je pobudo DiscoverEU začela izvajati junija 2018 na predlog Evropskega parlamenta. Mladi, ki v posameznem letu dopolnijo 18 let, se lahko prijavijo dvakrat na leto.

V treh že izvedenih razpisih za prijave je priložnost za potovanje po Evropi dobilo okoli 50.000 mladih.

Za izvajanje pobude DiscoverEU v letu 2020 je Evropski parlament odobril 25 milijonov evrov.

1 / 2

Zaradi velikega zanimanja, ki ga je vzbudila pobuda DiscoverEU, si Komisija nenehno prizadeva za njeno izboljšanje na podlagi povratnih informacij popotnic in popotnikov ter ključnih deležnikov.

Po mnenju dobitnic in dobitnikov vozovnic v prvih razpisih pobude DiscoverEU jim je ta prinesla dragocene in vključujoče učne izkušnje, jih spodbudila k državljanski udeležbi ter prispevala k njihovi osebni rasti in razvoju znanj in spretnosti.

Potovanja pripomorejo k razvoju ključnih kompetenc, kakor so znanje jezikov ter medkulturna ozaveščenost in obzirnost, mladi pa krepijo tudi svoje organizacijske veščine in sposobnost reševanja težav. Dve tretjini sodelujočih je navedlo, da si brez pobude DiscoverEU ne bi mogli privoščiti vozovnice.

  • Štirje najstniki na peronu se fotografirajo

    Mnogi sodelujoči so prvič potovali sami, brez staršev ali skrbnikov. Foto: SolStock-GettyImages/GulliverFilm&Foto

Komisija je maja 2018 predlagala, da se za obdobje 2021–2027 pobuda DiscoverEU vključi v prihodnji program Erasmus kot njegov sestavni del. Če bosta Evropski parlament in Svet ta predlog potrdila, bo ta v navedenih sedmih letih omogočil brezplačno potovanje bistveno večjemu številu mladih kakor doslej – omejeno število vozovnic je namreč razdeljeno po kvotah za posamezno državo glede na število prebivalcev, srečneže med prijavljenimi pa določi žreb. 

Idejni oče pobude je evropski poslanec Manfred Weber, med slovenskimi evropskimi poslanci pa je v prizadevanjih za razširitev še posebej aktiven dr. Milan Zver, ki je sicer stalni poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+.

  • Milan Zver

    Med slovenskimi evropskimi poslanci je v prizadevanjih za razširitev še posebej aktiven dr. Milan Zver. Foto: Daniel Novakovič/STA

Prepričan je, da pogostejša uporaba železnice lahko pripomore k prehodu na ogljično nevtralno ekonomijo, k zmanjšanju prometnih zastojev in izboljšanju zdravja državljanov.

Evropska komisija je predlagala, da se leto 2021 imenuje za evropsko leto železnice. K temu seveda tudi po Zverovem mnenju prispeva pobuda DiscoverEU. 

  • Dekleti na vlaku se fotografirata

    V treh že izvedenih razpisih za prijave je priložnost za potovanje po Evropi dobilo okoli 50.000 mladih. Foto: martin-dm-GettyImages/GulliverFilm&Foto

Okoli 70.000 mladih je doslej že dobilo brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi in čeprav se pobuda zdaj začasno ne izvaja, se bo nadaljevala takoj, ko bodo okoliščine v zvezi s pandemijo to omogočale.

Vsem vozovnicam, ki jih prejemniki zaradi omejitev letos niso mogli izkoristiti, je čas njihovega koriščenja podaljšan do avgusta 2021.

Avtor: Ana Kraševec

Datum: 15. oktober 2020

Čas branja: 3 min