Skoči do osrednje vsebine

Leon Štukelj. Sokol, olimpionik, svetovljan

Ob 100. obletnici osvojitve prvih dveh zlatih olimpijskih medalj, ki jih je julija 1924 v Parizu osvojil slovenski olimpionik Leon Štukelj, je v Novem mestu na ogled razstava, posvečena temu znanemu slovenskemu telovadcu.

Štukelj se je rodil 12. novembra 1898 v Novem mestu. Čeprav je velik del življenja preživel v Mariboru, je ostal tesno povezan z Novim mestom, kjer se je tudi prvič resno srečal s telovadbo. Svoji prvi medalji na olimpijskih igrah je osvojil julija 1924 v Parizu, in sicer v mnogoboju in na drogu, obe sta bili zlati.

1 / 5

Najuspešnejši slovenski športnik po osvojenih medaljah na olimpijskih igrah

Novo mesto je že 120 let povezano z Leonom Štukljem.

Dokončno je stopil iz anonimnosti leta 1924, ko je osvojil prvo olimpijsko medaljo in so ga v domačem mestu navdušeno sprejeli.

Vse od tedaj spada med znane in slavne Novomeščane, na katere je mesto ponosno in jih želi ohranjati v zgodovinskem spominu. Iz tega razloga je bilo tudi leto 2018 posvečeno Leonu Štuklju s sloganom Zdrav duh v Novem mestu. 

Na stalni razstavi je predstavljena Štukljeva bogata športna pot, saj še danes velja za najuspešnejšega slovenskega športnika po osvojenih medaljah na olimpijskih igrah. 

Izpostavljamo tudi Štukljevo zasebno življenje – Leon in Novo mesto, Štukljeva družina v Mariboru, njegovo spremljanje olimpijskega gibanja ter srečanja z znanimi osebnostmi. Tako je prvič na ogled veliko število predmetov iz njegovega zasebnega življenja in s tem presežen okvir njegovih izjemnih športnih uspehov.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 9. julij 2024

Čas branja: 2 min