Skoči do osrednje vsebine

Ko prideš na tekmo, moraš biti odprt in imeti rad ljudi

Ljubitelji športnih tekem so med navijači gotovo opazili gospoda srednjih let v beli srajci, zelenih hlačah, zelenem klobuku in zeleni kravati s pokalom visoko dvignjenim v zrak. Ni dvoma, da Aleksander Javornik sodi med najbolj prepoznavne slovenske navijače. Ustanovil je tudi navijaški klub, kjer so dobrodošli vsi, ki radi stiskajo pesti za slovenske športnike.

Redni gost na večini tekem

Njegova podoba je vpadljiva in posebna. Ni ga moč zgrešiti. Je redni gost na večini tekem v nogometu, rokometu, odbojki, košarki in hokeju. Če ga ni, ga navijači pogrešajo. Z dušo in gorečim srcem je predan navijanju in spodbujanju igralcev. Žalčan je v mladih let igral za NK Žalec, leta 2012 mu je ob spremljanju svetovnega nogometnega prvenstva v oči padel zelo vpadljiv in prepoznaven nizozemski navijač v generalski opravi s pokalom. Idejo je prilagodil, si nadel belo srajco, zeleno admiralsko obleko, kapo in še očala v barvah Slovenije. In začel navijati. Leta 2013 si je omislil prvi pokal za domače evropsko prvenstvo.

1 / 2

Navijač je ključnega pomena

Šport ima zelo rad in morebiti zato na to drugače gleda, pove. Kakšna so vsa tista občutja, ki ga prežemajo med navijanjem? Ko navijaš na tribuni, je isto, kot bi sam igral, pove navdušeno. Popolnoma se izklopiš iz dogajanja okoli sebe in se počutiš kot del igre.

Navijač je kot igralec na igrišču. 

Vsako dobro potezo na tribuni nagradiš. Ponosen si, da si jo videl in na vse gledaš vedno pozitivno. Prepričan je, da je v vsaki igri navijač ključnega pomena. Z igralci sočustvujemo tudi tedaj, ko jim ne gre, navijač igralce spodbudi, jih opogumi in motivira, zatrjuje. Navijači smo tisti, ki dajemo moč in energijo, doda. Smo nekakšni motivatorji, ljudje, ki spodbujamo in podpiramo igralca v trenutkih, ko mu upade morala. Smo telesna in duševna hrana za igralce, dodatni igralec na igrišču. Vsak glas šteje, da je Slovenija pri navijanju lahko še močnejša. Poziva vse ljubitelje športa k čim številčnejši podpori s tribun.

1 / 2

Slovenci imamo radi šport

Upa tudi, da jih bodo začele bolj spoštovati tudi posamezne športne zveze, in uvidele, da so navijači zelo pomemben dejavnik v vsaki tekmi. Na FB imajo več kot pet tisoč ljudi v skupini. Na to je zelo ponosen. To dokazuje, da imamo Slovenci radi šport, meni.

Za navijaški klub se je odločil predvsem zaradi tega, ker je opazil, da imajo slovenski navijači na tekmah v različnih barvah nogometne, rokometne, košarkarske drese in dejal si je, zakaj ne bi bile barve bolj enotne.

 To je cilj, ki mu še ostaja. Na tem področju poskuša narediti revolucijo, kot pravi sam, da bi imeli na tribunah nekakšen univerzalni dres, da bi imeli barve za vse športe. Cilj je tudi to, da bi bilo še več navijačev in več druženja, več kot nas je, bolj smo glasni, še bolj motiviramo naše športnike, poudarja. Seveda si želi, da bi jih podprla tudi širša skupnost, zlasti s sponzorstvi in kritjem stroškov na potovanjih, ki niso majhni. Povejmo še, da je Aleksander že v polni pripravljenosti za pot v Pariz na olimpijske igre.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 3. julij 2024

Čas branja: 3 min