Skoči do osrednje vsebine

24. posvet slovenske diplomacije

Na Brdu pri Kranju je 3. in 4. septembra 2020 potekal letni posvet slovenske diplomacije. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je vodjem diplomatsko-konzularnih predstavništev predstavil usmeritve in vizijo slovenske zunanje politike, ki postaja vse bolj ambiciozna.

Zunanji minister je izpostavil oceno globalnega, zlasti varnostnega okolja po pandemiji covida-19. V nadaljevanju je tekla razprava o pomenu čezatlantskega povezovanja, ki je za Slovenijo znova postalo ena ključnih zunanjepolitičnih ciljev in je v zadnjih mesecih, zlasti z obiskom ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea v Sloveniji, dobilo nov zagon.

1 / 2

Minister dr. Logar je udeležencem posveta zagotovil, da temeljni okvir slovenskega zunanjepolitičnega delovanja ostajata Evropska unija in zveza Nato. Povezavi je označil za "ključna stebra slovenske zunanje politike in diplomacije ter najpomembnejši vrednostni, politični in varnostni okvir".

Slovenija želi biti odgovorna članica EU, Nata in mednarodne skupnosti in ne le nema opazovalka, pri čemer se znova vrača na diplomatski zemljevid, je poudaril minister in med drugim tudi napovedal prenovo temeljnih strateških zunanjepolitičnih dokumentov.

"Strateške prednosti jutrišnjega dne bodo temeljile na zunanjepolitičnih uspehih današnjega dne. In obratno – zunanjepolitično spanje danes nas bo razvojno stalo bistveno več, kakor nas je morebitna zaspanost v preteklih letih. Naša odgovornost do državljanov Slovenije je velika," je poudaril minister dr. Logar na posvetu slovenske diplomacije.

Posebna pozornost na posvetu je bila namenjena predsedovanju Slovenije Svetu EU v drugi polovici naslednjega leta.

Vodje slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev je seznanil s pripravami na predsedovanje in prednostne naloge slovenskega predsedovanja.

  • Predsednik vlade Janez Janša je nagovoril zbrane diplomate

    Predsednik vlade Janez Janša je nagovoril zbrane diplomate in predstavil poglede na aktualne teme mednarodne skupnosti, ki sta jo zaznamovala predvsem brexit in pandemija novega koronavirusa. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Logar in Le Drian za povezano, enotno in odporno EU

Na povabilo ministra dr. Logarja je bil na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji francoski minister za Evropo in zunanje zadeve Jean-Yves Le Drian.

  • Zunanja ministra Francije in Slovenije Le Drian in dr. Logar

    Francoski minister za Evropo in zunanje zadeve Jean-Yves Le Drian in zunanji minister dr. Anže Logar. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Minister dr. Logar je poudaril interes vlade za okrepljeno sodelovanje s Francijo zlasti na politični in gospodarski ravni. Francija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, saj obseg zunanjetrgovinske menjave presega tri milijarde evrov, avtomobilska industrija pa je za obe državi strateškega pomena.

Ministra sta poudarila potrebo po strateški suverenosti Evrope na ključnih področjih in se zavzela za nadaljnje poglabljanje gospodarskih odnosov med državama.

  • Zunanja ministra Francije in Slovenije Le Drian in dr. Logar

    Zunanja ministra Francije in Slovenije Le Drian in dr. Logar. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Posebno pozornost sta namenila konferenci o prihodnosti Evrope, ki naj bi se začela jeseni 2020, se nadaljevala v času slovenskega in končala v času francoskega predsedovanja Svetu EU.

Odgovornosti držav, ki bodo predsedovale v vmesnem obdobju, bodo velike in "Slovenija bo svoj del odgovornosti opravila vestno", je zagotovil minister Logar. Francoski minister Le Drian je Slovenijo označil za vestno privrženko evropski ideji in povezovanju. "Slovenija je v vrhu evropske solidarnosti," je dejal.

Minister Le Drian se je udeležil tudi posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju, kjer je kot osrednji tuji gost nagovoril udeležence in sodeloval v razpravi o prihodnosti Evropske unije.

Glavno sporočilo Le Drianovega nagovora slovenskim diplomatom je bilo, da potrebujemo močno Evropo, ki bo znala prevzeti svojo vlogo v svetovni ureditvi, ne pa da se bo zapirala vase in odločitve prepuščala drugim silam.

Njegov obisk kakor tudi velika intenziteta srečanj v zadnjih mesecih pomenita oživljanje slovenske zunanje politike in diplomacije, ki krepi svojo vidnost v mednarodnem prostoru.

Ključno sporočilo posveta slovenskih diplomatov je zagotovitev, da bo Slovenija znova postala zunanjepolitično zanimiva in aktivna članica mednarodne skupnosti, zanesljiva partnerka v EU in verodostojna članica Nata.

Takšna bo znala in zmogla uveljaviti svoje interese, kar je tudi bistvo zunanje politike.

Avtor: Danila Golob

Datum: 11. september 2020

Čas branja: 2 min