Skoči do osrednje vsebine

V Frankfurtu skupna razstava treh slovenskih muzejev o Almi M. Karlin

Trije slovenski muzeji, Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje in Slovenski etnografski muzej, se septembra v nemškem Frankfurtu predstavljajo s skupno razstavo o pisateljici Almi M. Karlin. Razstava bo v frankfurtskem Haus am Dom - Katholische Akademie Rabanus Maurus na ogled od 15. septembra do 23. novembra.

Vprašanja o pozicijah moči, vlogi tradicij, vprašanju spolov in družbenih neenakosti

Občasna razstava z naslovom Alma Maksimilijana Karlin (1889–1950), - pisateljica se navezuje na častno gostovanje Slovenije na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu ter bo izpostavila literarno pot Karlin in njeno prepletenost v času in prostoru. Razstava gradi na izpostavljenih citatih iz pisateljičinih knjižnih del, s katerimi preizprašuje vedno aktualna vprašanja o pozicijah moči, vlogi tradicij, vprašanju spolov in družbenih neenakosti.

V osrednjem delu razstave se z izbranim spremnim gradivom predstavlja 36 prvih knjižnih izdaj Karlin. To so prve izdaje iz zgodnejšega obdobja, potopisi iz 30. let 20. stoletja, ki so njena najodmevnejša in najbolj prepoznavna dela, ter knjige, ki so prvič izšle šele po avtoričini smrti. Razstavljeno gradivo priča o povezavah in prizadevanjih med Karlin, njenimi deli, različnimi založniškimi hišami in kritiki.

Avtorji razstave so Marija Počivavšek, Stane Rozman in Tanja Roženbergar.

1 / 3

Alma, neuklonljiva ženska

Razstavno vsebino povezujejo sodobne umetniško-literarne refleksije: povečave ilustracij in izbor originalov slikarke Huiqin Wang, ki jih je umetnica izrisala za slikanico Mala Alma na veliki poti in dopolnila za projekt kratkega animiranega filma Alma, neuklonljiva ženska in kopije stripovske biografije Weltbürgerin aus der Provinz avtorjev Marijana Pušavca in Jakoba Klemenčiča.

Naslov razstave Alma Maksimilijana Karlin - pisateljica / Alma Maximiliana Karlin - Schriftstellerin povzema naziv na originalni Almini vizitki, s katero se je Alma predstavljala in odraža njen osrednji življenjski cilj - pisanje.

Alma M. Karlin (1889-1950), svetovna popotnica, pisateljica, poliglotka, teozofinja, svetovljanka, rojena v Celju, je svojo življenjsko zgodbo, pogosto nerazumljeno ter izkušnje osemletnega potovanja okoli sveta v oddaljene kraje in med tuje ljudi, prelila v svoja literarna dela.

Vir: STA

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 14. september 2023

Čas branja: 2 min

Deli