Skoči do osrednje vsebine

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 17. marec 2023

Čas branja: 1 min

Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v poslanici zapisala, da je poezija v današnjih nemirnih časih potrebna bolj kot kdajkoli prej.

Audrey Azoulay je v poslanici poudarila, da poezija odpira vrata drugim, bogati dialog, spodbuja napredek in je v nemirnih časih potrebna bolj kot kdajkoli prej. Pesnik Muanis Sinanović pa o pomenu poezije za sodobni čas, meni, da poezija v današnjem svetu na videz nima nobene vloge. "Večina jo ignorira, ima pa zelo zvesto majhno publiko, ki brez poezije ne more in se tega zaveda. Tudi civilizacija kot taka brez poezije ne vzdrži, a se tega večinska kultura ne zaveda - vendarle pa institucionalno ohranjanje poezije priča o njenem pomenu," je poudaril pesnik, ki verjame, da lahko le poezija človeku sporoči neko temeljno resnico o jeziku - njegovi čudežnosti in nezadostnosti obenem. Istočasno pa le poezija ohranja dejansko zavest o čudu obstoja in zavesti. O tem, da obstoj vsega žari v skrivnosti.« Poslanico je Azoulay sklenila z besedami, da je vsaka pesniška oblika edinstvena, vendar vsaka odraža univerzalno naravo človeške izkušnje - naše prizadevanje za ustvarjalnost, ki presega vse omejitve in meje. V tem je moč poezije, je poudarila.

"V svetu, zaznamovanem z besedami, barvami in podobami, porojenimi za pravo stvar, ima poezija moč brez primere. To je moč, ki nas popelje iz vsakdana in moč, ki nas spomni na lepoto, ki nas obdaja, na trdoživost človeškega duha," je v poslanici še zapisala generalna direktorica Unesca. Ljubezen, smrt in narava so od nekdaj najbrž najpogostejše teme v poeziji," sploh v globoki povezanosti med čustvi in bogastvom, ki ga nudi narava, sodobni avtorji pa se po njenih besedah v poeziji dotikajo tudi ekologije in podnebnih sprememb.

Dogodki v Sloveniji

Ob svetovnem dnevu poezije bodo po vsej Sloveniji potekali različni dogodki. V prestolnici se je že v ponedeljek začel drugi Ljubljanski pesniški maraton, ki skupaj v 15 urah na desetih lokacijah ponuja nastope skoraj 100 avtorjev, bralcev in ljubiteljev poezije.

V Mariboru bo opoldne javno branje pesmi ob dnevu poezije potekalo na Slomškovem trgu, v Sežani se bodo dnevu poezije poklonili v Kosovelovi knjižnici z literarnim večerom, na katerem bodo ob 80-letnici gostili tržaškega pesnika Marka Kravosa.