Skoči do osrednje vsebine

Slovenski lutkovni muzej med najboljšimi na svetu

Avtor: Petra Škofic

Datum: 6. januar 2020

Čas branja: 2 min

Lutkovno gledališče Ljubljana je eno najbolj prepoznavnih slovenskih gledališč, ki je leta 2018 obeležilo 70-letnico svojega delovanja. Repertoar gledališča sestavljajo lutkovne in dramske uprizoritve za otroke, mlade in odrasle, v katerih se klasične lutkovne forme združujejo z različnimi sodobnimi uprizoritvenimi praksami. Konec leta 2018 je v Valleti na Malti na letni konferenci Mreže muzejskih organizacij prejelo tudi posebno nagrado žirije za ljubljanski Lutkovni muzej.

V ožji izbor za nagrado je bilo sicer uvrščenih 12 muzejev, in sicer iz Avstralije, Danske, Nemčije, Italije, Nizozemske, Švice, Velike Britanije, Slovenije in Singapurja.

Lutkovni muzej je bil ustanovljen leta 2015 pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana in Ljubljanskega gradu. Gre za večplastni projekt, ki je poleg razstave slovenskih lutk na Ljubljanskem gradu vzpostavil tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine.

1 / 2

Prvi ustvarjalni zagon

Tega je gledališče črpalo iz različnih tradicij, ki so zaznamovale slovensko lutkarstvo od njegovih začetkov v drugem desetletju dvajsetega stoletja.

Oče slovenskega lutkarstva, slikar Milan Klemenčič, ki se je »šolal« ob romantični tradiciji italijanskega in zlasti nemškega marionetnega gledališča, je svoje domače Malo marionetno gledališče predstavil javnosti leta 1910.

1 / 2

Prav Klemenčičeve miniaturne lutke so bile navdih francoskemu režiserju Renaudu Herbinu, ki je s predstavo Misterij sove slovensko lutkovno tradicijo postavil v kontekst sodobnih uprizoritvenih praks.

Francosko-slovenska koprodukcija je svetovno premiero doživela lani na mednarodnem lutkovnem festivalu v Charleville-Mézièresu v Franciji, ki je največje srečanje lutkarjev na svetu, od takrat pa gostuje po številnih evropskih mestih. Premiero so tako v Franciji kot tudi v Sloveniji pospremile navdušujoče ocene kritikov, ki so poudarili duhovito in domiselno režijo, natančnost in osredotočenost umetnikov, vrsto genialnih idej, ki so med seboj lepo povezane, privlačnost predstave, ki ponuja številne ravni branja, in izjemna animatorja Majo Kunšič in Iztoka Lužarja, ki z neverjetno energijo utelešata protagonista. V francoskem časniku Le Monde so o predstavi med drugim zapisali: »Preplet marionet, izdelanih po izvirnikih slovenskega lutkarja, videoprojekcij, ki razkrivajo delo animatorjev in igralcev, ter sodobno preoblikovanega besedila, ki ga je na novo napisala sodobna avtorica Célia Houdart, je tako estetsko kot dramaturško pravi uspeh.«

 

Mednarodna gostovanja

Lutkovno gledališče Ljubljana si z mednarodnimi koprodukcijami in sodelovanji z uveljavljenimi ustvarjalci iz vse Evrope utrjuje pot v mednarodni prostor.

Med gostujočimi predstavami velja omeniti še večkrat nagrajeno predstavo za otroke Medved in mali, pri kateri je gledališče sodelovalo s priznano britansko oblikovalko Donno Willson, in senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan italijanskega mojstra senčnih lutk Frabrizia Montecchija, ki od premiere pred štirimi leti nenehno potuje po festivalih.

Ustvarjalci predstave so se doslej s festivalov in gostovanj vrnili s kar 12 nagradami. Gledališče svojo usmerjenost v mednarodne lutkovne tokove dokazuje tudi z bienalnim festivalom sodobne lutkovne umetnosti Lutke, ki je prerez prebojnih novosti mednarodnega sodobnega lutkovnega gledališča in odraža refleksijo sodobnega časa, ki se s satiričnimi, poetičnimi in včasih absurdnimi komentarji odziva na aktualna družbena vprašanja. Zadnji festival je bil septembra 2019 z udeležbo ustvarjalcev iz Francije, Izraela, Finske, Španije, Irana, Rusije, Nemčije, Češke in Slovenije.

Gledališče namenja posebno pozornost tudi sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, rezultat tega sodelovanja je predstava Zločin in kazen režiserke Mirjane Medojević.

Predstava je bila lani razglašena za najboljšo uprizoritev leta po mnenju Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, na gostovanju v Rusiji pa je tako navdušila občinstvo, da so pisali o »norem spektaklu Slovencev«.

Praznovanje 70-letnice gledališča

Aktualna jubilejna sezona pomeni presečišče sedemdesetih let Lutkovnega gledališča Ljubljana. Na repertoar so se vrnile nekatere predstave z začetkov Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ena najbolj priljubljenih predstav je Žogica Marogica češkega avtorja Jana Malíka, ki je skoraj nespremenjena vse od leta 1951, po nekajletnem premoru pa je spet na sporedu z novo igralsko zasedbo. Na drugi strani je bil eden od vrhuncev praznovanja sodobna spektakularna uprizoritvev po motivih romana Mihaila Bulgakova Mojster in Margareta z več kot stočlansko zasedbo igralcev, pevcev in orkestra.

V zadnjih letih si je gledališče utrdilo položaj znotraj slovenskega uprizoritvenega prostora, lahko se pohvali z dobrim odzivom pri strokovni javnosti in tudi pri številnem občinstvu. Okoli 130.000 gledalcev vsako leto obišče Lutkovno gledališče Ljubljana.

Repertoar s 13 premierami in 30 ponovitvami iz preteklih sezon je raznovrstven tudi glede uprizoritvenih izrazov. Predstave se gibljejo na presečišču lutkovnega gledališča, novih uprizoritvenih form, gledališča objekta, senc, performansa … V ospredju je gledalec, ki ga gledališče vedno znova postavlja pred nove izzive. Včasih prehaja skozi različne gledališke prostore, razbremenjene odrskih konvencij, drugič s svojim sodelovanjem lahko celo poseže v odrsko dogajanje, ga zasuka, popolnoma spremeni. Gledališče tako postaja vedno bolj živo gledališče, ki gledalcu razpira različne horizonte in mu skozi estetsko izkušnjo odpira vpogled onkraj vsakdana ter ga poziva k angažiranemu odnosu, novi senzibilnosti, sodelovanju in refleksiji.

Lutkovno gledališče Ljubljana je danes sodobno gledališče, ki s svojo bogato produkcijo navdušuje domače in tuje občinstvo.

Ne boji se uvajanja novih uprizoritvenih praks, hkrati pa s tenkočutno skrbjo za dediščino slovenskega lutkarstva zagotavlja, da slovenske lutkovne legende ne izginejo iz spomina številnih generacij obiskovalcev.