Skoči do osrednje vsebine

Nemški novinarji v Sloveniji pred Frankfurtskim knjižnim sejmom

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 30. marec 2023

Čas branja: 2 min

Slovenija bo oktobra 2023 častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma, ki je najpomembnejši tovrstni sejem na svetu. Letno ga obišče 6.400 novinarjev, izmed katerih jih 60 % v svojih prispevkih omenja državo gostjo, tako da gre za enega medijsko najbolj izpostavljenih dogodkov v zgodovini Slovenije in za največjo predstavitev slovenske kulture v tujini doslej. Na sejmu se bo predstavilo okoli 70 slovenskih avtorjev. V spremljevalnem programu bo nastopila skupina Laibach s svojim projektom Alamut.

Priprave na FKS 2023 so že zelo intenzivne in potekajo zelo dobro

Avtorji, s katerimi se bo Slovenija kot častna gostja predstavila na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS), bodo znani 15. junija, priprave na nastop Slovenije na FKS 2023 so že zelo intenzivne in potekajo zelo dobro. Poleg zelo pestrega dogajanja na samem sejemskem prostoru, naj bi se dogodki v okviru nastopa Slovenije odvijali še na drugih lokacijah v mestu. Poleg tega bodo na željo frankfurtskih knjižnic v več kot desetih tamkajšnjih knjižnicah pripravili program s slovenskimi otroškimi avtorji, tako da bo FKS tudi že uvod v knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni prihodnje leto, kjer bo Slovenija prav tako častna gostja.

Kurator slovenskega programa na FKS 2023 Miha Kovač je ob predstavitvi projekta častnega gostovanja Slovenije na FKS 2023 za nemške novinarje, ki je potekala na ministrstvu za kulturo, slednjim uvodoma na kratko predstavil tako Slovenijo kot njeno založniško dejavnost.

1 / 3

Brane Mozetič in Goran Vojnović

Nemškim novinarjem sta se predstavila tudi avtorja Brane Mozetič in Goran Vojnović. Mozetič velja za enega najbolj prevajanih slovenskih pesnikov, njegova številna dela, je avtor več kot 15 knjig poezije, kratke proze, romanov in knjig za otroke, pa so prevedena v nemščino. Kot je dejal, je sicer pri njegovem ustvarjanju in delovanju vse povezano, osebno se povezuje z družbenim in političnim ter njegovim aktivizmom za pravice LGBT skupnosti.

Kot predstavnik mlajše generacije se je predstavil pisatelj, režiser in kolumnist Vojnović in med drugim dejal, da je njegova literatura pravzaprav človeško preizpraševanje, kako se je njegov skorajda idilični svet zgornjega otroštva z vojnami na Balkanu v 90. letih minulega stoletja raztreščil na tako krvav in brutalen način. V nemški jezik so doslej prevedena štiri njegova dela, nazadnje roman Đorđić se vrača.

1 / 2

Jezikovna raznolikost

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v uvodnem nagovoru izrazila prepričanje, da bo nastop Slovenija na FKS 2023 "najbolj možno uspešen". Nastop Slovenije na omenjenem sejmu je po njenih besedah tudi posebna čast in priložnost za tiste jezike, ki jih govori malo število ljudi, si je pa Evropa, kot je dejala, vedno prizadevala ohranjati jezikovno raznolikost.

Kot je še povedala, pomeni razvijati misel v lastnem jeziku tudi, da si slišan ter prispeva k raznolikosti in enakovrednemu sodelovanju v razvoju evropske in svetovne misli. "Tako se ustvarjajo mostovi, ki so bistveni za skupno evropsko prihodnost, povezujeta pa nas tudi skupna kultura in umetnost," je še dejala.