Skoči do osrednje vsebine

GO!2025 = BORDERLESS

Na dan slovenske kulture, 8. februarja 2024, se je uradno začelo odštevanje do 8. februarja 2025 - leta Evropske prestolnice kulture, ki bo prihodnje leto zasijala pod žarometi prestolnice.

Odštevanje do leta 2025

Pridružite se nam pri raziskovanju vezi, ki povezujejo dve slikoviti mesti, in neštetih zgodb, ki jih vpletajo v tkivo širše regije. Nova Gorica, najmlajše slovensko mesto in njena sosednja Gorica, ki sta edinstvena združitev dveh medsebojno povezanih mest, se pripravljata na odštevanje do leta 2025, ko bosta kot čezmejna Evropska prestolnica kulture osvetlili evropsko in svetovno kulturno prizorišče. Hkrati bo Slovenija stopila v središče pozornosti in svetovni javnosti predstavila svojo bogato kulturo, vrhunsko umetnost, živahno ustvarjalnost in edinstveno dediščino.

V središču prihajajoče Evropske prestolnice kulture bo predel EPK, ki bo zaživelo na kilometer dolgem obmejnem pasu med dvema nekdanjima carinama. Na novo zasnovan in prenovljen predel ne bo služil le kot osrednja točka za dogodke in družabna srečanja v letu EPK, temveč temelji tudi na okolju prijaznih rešitvah, trajnostni prenovi in novih možnostih za državljane in obiskovalce v prihodnosti.

1 / 3

Kultura v središče evropskih mest

Evropska prestolnica kulture, pobuda Evropske unije, postavlja kulturo v središče evropskih mest in skozi vse leto slavi umetnost in kulturo izbranih destinacij.

Edinstvenost evropske prestolnice kulture, ki jo sestavljata dve mesti, ponazarja zgodovina obeh Goric. Nova Gorica, najmlajše mesto v Sloveniji, je z Gorico na italijanski strani meje globoko zgodovinsko in vsakodnevno povezana. V pokrajini rodovitnih gričev, sadovnjakov in vinogradov Brdske in Vipavske doline, kjer se iz osrčja Alp vije smaragdno zelena reka Soča in kjer sta skrivnostni Kras in morje le pogled stran, se od konca druge svetovne vojne razvija mesto z živahno identiteto.

1 / 3

Letos, še posebej pa prihodnje leto, bodo zgodovina, zgodbe, osebnosti, pretekli, sedanji in prihodnji dosežki ustvarjalnosti, povezovanja in umetnosti obeh Goric predstavljeni Sloveniji, Italiji, Evropi in svetu z letošnjo vizijo in programom GO!2025 = BORDERLESS. Nova Gorica ni prvo slovensko mesto, ki je prejelo to ugledno priznanje. Leta 2012 je bil Maribor počaščen kot evropska prestolnica kulture.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 27. februar 2024

Čas branja: 2 min