Skoči do osrednje vsebine

Avtor: Danila Golob

Datum: 19. avgust 2020

Čas branja: 2 min

Slovenija je dežela festivalov, saj ima skoraj vsak večji kraj vsaj enega. Glasbeni, filmski, gledališki, etnološki, gastronomski, otroški, festivali zgodovine, narave … izbira je pestra in vsakdo lahko najde doživetje po svojem okusu.

Festivalov je v Sloveniji toliko, da jih je res težko predstaviti na enem mestu. Tokrat se osredotočamo na glasbo, gledališče, ples, film in tiste festivale, ki združujejo različne umetniške svetove.

1 / 6

Music festivals

V Sloveniji lahko na festivalih spremljamo domače in tuje žanrsko zelo raznovrstne izvajalce. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji klasične glasbe, jazza, etno glasbe, elektronike kot tudi tisti, ki prisegajo na težkometalne ritme.

Eden največjih, najstarejših in najpomembnejših festivalov v širši regiji je Ljubljana Festival, ki vsako poletje poteka na Kongresnem trgu v središču Ljubljane. Obiskovalci lahko uživajo na koncertih odličnih svetovnih orkestrov in prireditvah drugih umetnikov.

Cilj festivala Imago Sloveniae, ki poteka v različnih krajih po Sloveniji, je vrhunsko glasbeno umetnost približati širokemu krogu občinstva. Na trgih, v atrijih, sakralnih objektih in na ulicah lahko poslušamo klasično, jazz in etno glasbo, pogosto kar brezplačno.

Za ljubitelje jazza je v Sloveniji zelo pestra ponudba festivalov, saj jih prirejajo po številnih mestih. Največji je legendarni Jazz festival Ljubljana, ki velja za najstarejši tovrstni festival v Evropi in v glavno mesto vsako leto pripelje zvezdniška imena kakor tudi nove glasbenike od vsepovsod. V maju poteka Jazz Cerkno, še posebej jazzovsko obarvani pa so poletni meseci, ko potekajo Jazzinty Novo mesto, Jazz camp Kranj, Jazz Velenje. Jeseni pa lahko uživamo na Festivalu slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem.

1 / 3

Tisti, ki si želijo drugačno glasbo in ne sledijo prevladujočim okusom, so vabljeni na festival Druga godba v Ljubljani. Zanimiv je tudi Okarina festival Bled, ki vabi v okolico Blejskega jezera. Obiskovalci lahko poslušajo zvok piščali, nevsakdanje ritme tolkal, zvoke violin, orientalskih glasbil in glasove v jezikih, ki jih razumejo le redki.

Ob sotočju Soče in Tolminke se vsako leto zberejo ljubitelji metala, rocka, punka, bluesa in reggae glasbe iz vse Evrope. Festivali Metal Days, Punk Rock Holiday, Overjam International Reggae Festival imajo v dolini Soče že večletno tradicijo in jih obišče celo do 15.000 ljudi.

Ljubitelje stare glasbe bo pritegnil Festival Radovljica, ki avgusta poteka v starem jedru tega mesta. Tudi že tradicionalni Festival Maribor navdušuje s komorno in orkestrsko glasbo. Na festivalu Seviqc Brežice lahko obiskovalci začutijo srednji vek, renesanso in barok, zvoki starih glasbil pa odzvanjajo na gradovih, v samostanih in cerkvah po Sloveniji.

V začetku julija vabi Festival Bled s klasično, jazz in crossover glasbo. V obmorskih mestih Piran in Koper lahko v avgustu spremljamo Tartini festival – mednarodni poletni festival komorne glasbe.

1 / 2

Gledališki in plesni festivali

Festival Exodos je največji in najstarejši festival sodobnih odrskih umetnosti v Sloveniji in tem koncu Evrope. To je priložnost za stikanja evropskih in svetovnih kultur. Festival poteka vsako drugo leto.

1 / 2

Ljubitelji plesa ne smejo zamuditi festivala Gibanica. Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti ponuja nabor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov. Gibanica velja za najpomembnejše sodobno plesno dogajanje pri nas.

Filmski festivali

V svet sedme umetnosti vas bodo popeljali številni festivali, ki potekajo po različnih slovenskih krajih.

Največji slovenski filmski festival LIFFe novembra v Ljubljani predstavi izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence pomembnejših festivalov. Filmske projekcije, spremljevalni dogodki na različnih lokacijah, domači in tuji gostje so prava stvar za vse filmofile.

Za vse, ki uživajo v letnem kinu na prostem, je pravi izbor Kino pod zvezdami na Ljubljanskem gradu. Tudi Kino Otok v obmorski Izoli je pravo doživetje.

Festival gorniškega filma na temo alpinizma, pohodništva, plezanja, Animateka, ki predstavlja animirane dokumentarne, celovečerne in otroške filme iz vzhodne in srednje Evrope, Festival dokumentarnega filma so le nekateri izmed filmskih festivalov, ki potekajo po Sloveniji.

Odraz različnih umetnosti

Festival Mladi levi v avgustu v Ljubljano pripelje različne ustvarjalce. Na festivalu spremljamo inovativne pristope k ustvarjanju in prepet umetniških disciplin.

Mesto žensk v ospredje postavlja spoznavanje ustvarjalnosti žensk, njihovo povezovanje, pogovore in ustvarjanje prihodnosti. Festival poteka v oktobru.

Na festivalu novomedijske kulture v Trbovljah Speculum Artium lahko spoznavamo sodobno multimedijsko ustvarjanje in eksperimentiranje z različnimi instalacijami, računalniško in internetno umetnost ter interaktivne postavitve.

Kreativni tabor Sajeta je festival, ki na enem mestu povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje, med njimi osrednje mesto zavzema glasba. Poleg nje pa imajo svoj prostor tudi ustvarjalnosti, kot so film, multimedija, poezija, skulpture, performansi, ples, grafika.

Največji likovni festival v Sloveniji je Mednarodni festival likovnih umetnosti, ki poteka vsako leto jeseni v Kranju. Na festivalu se predstavi približno 200 umetnikov z vsega sveta: slikarji, kiparji, fotografi, oblikovalci, arhitekti, striparji in videoumetniki.

Potujte po Sloveniji, spoznavajte slovenske kraje in začutite festivalski utrip. Zaplešite, zapojte z odličnimi umetniki in uživajte v njihovih stvaritvah.