Skoči do osrednje vsebine

Zdaj je pravi čas za obisk slovenskih gora

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 29. julij 2020

Čas branja: 3 min

Slovenija se ponaša s čudovitim svetom Alp in predalpskega pogorja, ki vsako leto v neokrnjeno naravno okolje privablja številne tuje in domače obiskovalce. Letno slovenske gore obišče kar 1,7 milijona obiskovalcev. Od tega je bilo lani več kot polovica tujcev.

Pohodništvo in aktivnosti v naravi so med najbolj priljubljenimi načini preživljanja prostega časa med Slovenci. In v Sloveniji imamo številne in izredno raznolike planinske poti, ki povezujejo doline z vrhovi in kočami.

Pohodniki lahko najdejo prenočišče ali hrano v skupno 179 planinskih kočah, zavetiščih in bivakih.

Poletna planinska sezona je v polnem razmahu. Letos je zaradi epidemije covida-19 manj tujih gostov, a so se planinske koče prilagodile s ponudbo slovenskemu gostu. Predvsem tiste v sredogorju so pripravile različne pakete, ki vključujejo tudi oglede različnih znamenitosti v okolici.

Planinske koče imajo svoj namen in poslanstvo. Častni kodeks slovenskih planincev, ki je dostopen na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije, pravi, da so "planinske koče (domovi, koče, zavetišča in bivaki) namenjene zavetju, počitku, prehranjevanju in planinskemu usposabljanju". Ker so želje in potrebe planincev dokaj različne in se koče razlikujejo tudi po opremljenosti in oskrbi, je seveda nujno nekaj prilagajanja.

Pomembno je, da pri uporabi storitev planinske koče ravnamo tako, da porabimo čim manj energije in vode, povzročimo čim manj hrupa ter proizvedemo čim manj odpadkov. Te, če je le mogoče, sami odnesimo v dolino.

V koči bodimo obzirni do osebja in obiskovalcev ter spoštujmo hišni red. V kočah nas pričakajo domačnost, skromno zavetje in postrežba, informacije o stanju poti in vremenski napovedi ter posredovanje obvestila v primeru nesreče. S prehranjevanjem v planinskih kočah zmanjšamo težo svojega nahrbtnika, hkrati pa pomagamo kočam in planinskim društvom, ki jih vzdržujejo.

Previdnost v gorah

V Planinski zvezi Slovenije (PZS) tudi letos opozarjajo na primerne varnostne ukrepe ob obisku gora. Planinci naj spoštujejo pravila varnega obiska gora. Upoštevajo naj tudi, da zaradi epidemije markacisti letos niso mogli opraviti svojega dela in so nekatere poti zato lahko slabše označene. Da bi bilo nesreč v gorah čim manj, v zvezi poudarjajo pomen dobre priprave na turo in upoštevanje pravil varne hoje v gore.

"Bodimo previdni pri izbiri ture in načrtovanju časovnice, še posebej če so z nami otroci ali starejši planinci. Razmere v gorah so lahko tudi nepredvidljive, na posameznih planinskih poteh nas lahko tudi poleti presenetijo snežišča, predvsem na osojnih in severnih pobočjih. Temperature v dolini naj nas ne zavedejo in v nahrbtniku imejmo vedno topla oblačila, vključno s kapo in rokavicami. S poletnimi meseci se prebudijo tudi nevihte in z njimi strele. Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, torej v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koči," opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije.

PZS je tudi letos v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav pripravila vseslovensko akcijo Očistimo naše gore. Tokrat je vseslovenska akcija usmerjena v večjo požarno varnost planinskih koč. Partnerja letos že tretjič zapored organizirata tudi izbor za naj planinsko pot. Letos je bila za najlepšo pot po izboru pohodnikov izbrana Planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, nekoč imenovana tudi Bambergova pot.  Pot je primerna le za izkušene planince in ponuja izjemne razglede tako na Severno triglavsko steno kot tudi na gore nad dolino Soče. Pot, ki je trenutno v malce slabšem stanju, bodo do avgusta obnovili.

PZS s Pivovarno Laško Union sodeluje pri projektu Gremo v hribe. Zaradi epidemije je letos dobršen del prireditev odpadel, a so se v pivovarni domislili, kako kljub temu pomagati planinskim kočam. "Skupaj s Planinsko zvezo Slovenije smo razvili plastični 0,5-litrski kozarec za večkratno uporabo, ki ga bomo kot donacijo podarili 44 planinskim kočam. Za vsako od njih smo v Pivovarni Laško Union pripravili 2.400 spominskih kozarcev, ki jih bomo brezplačno podarili in dostavili planinskim kočam. Spominske kozarce bodo koče lahko ponujale svojim obiskovalcem s pripisom "donacija za nas". Vsi kozarci so opremljeni z napisom posamezne koče, izkupiček od prodaje pa bo namenjen za njihovo delovanje. Skupno 105.600 kozarcev bo tako omogočilo zbir donacije v višini 105.600 evrov," je razložil Urban Kramberger, menedžer blagovne znamke Laško, Pivovarna Laško Union. Kozarci so narejeni iz ekološke plastike, izjemno dolgotrajni in tako pomenijo prispevek k večji skrbi za trajnejše okolje.