Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji smo športniki skoraj vsi

Nič ne poveže ljudi bolj kot šport in različne oblike rekreacije. Ker je Slovenija zemljepisno tako raznovrstna dežela, omogoča številne športne dejavnosti. Slovenci smo tako izredno navdušeni rekreativni športniki.

Kot razkrivajo statistični podatki, se med osebami, starimi 16 ali več let, s športno ali rekreativno telesno dejavnostjo v zadostni meri ukvarja kar 61 odstotkov, premalo 24 odstotkov, popolnoma nič pa zgolj 16 odstotkov prebivalcev.

To jim omogočajo številni rekreativni športni dogodki, ki se vrstijo vse leto, večinoma so namenjeni rekreativcem in drugim športnim navdušencem. Šport pa je seveda organiziran tudi na institucionalni in profesionalni ravni. Slovenci smo namreč narod z veliko željo po gibanju, profesionalno tekmovalnih in rekreativnih ciljev se lotevamo enako zagnano. Zato ne preseneča, da v športu dosegamo presežke. V gibanju in športu preprosto uživamo.

V Sloveniji se čuti posebna (športna) energija prav zato, ker smo v nenehnem gibanju in stiku z naravo.

Radi imamo vse vrste gibanja v naravi, blizu so nam različne športne oblike preživljanja prostega časa, kot so pohodništvo in gorništvo, tek, smučanje, dnevni sprehodi … Kakršne koli telesne dejavnosti Slovenci povezujemo s kakovostjo življenja. Prav zato se je razširil urbani mit, da smo v Sloveniji skoraj vsi nekakšni športniki.

1 / 7

Neverjetno se zdi, da dvomilijonski narod dosega takšne uspehe na športnih prizoriščih. Uspehe v športnih panogah dosega veliko izjemnih posameznikov, verjetno pa smo eden najmanjših narodov, ki se jim je uspelo uvrstiti na največja svetovna tekmovanja v vseh pomembnejših kolektivnih športih – nogometu, hokeju na ledu, košarki, rokometu, odbojki … Slovenski navijači pa so se doslej vedno izkazali z izjemno srčnim navijanjem.

Številne športne prireditve, kot na primer tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju v Mariboru in Kranjski Gori ali pa smučarski skoki v Planici, so dobro obiskane in tradicionalno privabljajo številne obiskovalce.

Ali pa ljubljanski maraton, ki se ga vsako letu udeleži večje število tekačev. Zelo priljubljeni so tudi festivali pohodništva, kolesarske dirke in triatlonska tekmovanja.

1 / 2

Planica – mesto svetovnih rekordov

Slovenija ima izjemno športno infrastrukturo. Planica je še posebej omembe vredna, saj je bila prav tukaj leta 1930 zgrajena prva skakalnica za smučarske skoke, nori šport, ki so ga izumili prav Slovenci. Danes pa na tem območju najdemo Nordijski center Planica, zelo moderen športni objekt, ki ga obvladuje smučarska skakalnica ali letalnica, kjer skakalci lahko skočijo mimo 250-metrske oznake. Planica odraža znanje in vrhunskost slovenskih konstruktorjev, inženirjev in drugih strokovnjakov. Je simbol drznega pristopa, naravnih lepot in svetovno priznane dediščine.

1 / 2

Veličastne gore

Gorništvo in alpinizem sta Slovencem zelo pri srcu. Slovenski gorski svet vse leto omogoča številne dejavnosti tako za šport kakor tudi za sprostitev duha.

Njegovih sedem tisoč kilometrov označenih in zaščitenih pohodniških poti in 165 gorskih koč očarajo pohodnike, alpiniste in druge ljubitelje narave.

Celotno območje države je mreža različno težkih pohodniških poti in pešpoti.

Zaradi številnih planinskih poti je gorništvo zelo priljubljena oblika preživljanja prostega časa. Ob teh poteh stojijo številne koče in letoviške hišice, v katerih potniki lahko poiščejo prenočišče in hkrati uživajo v obilnem obroku.

Alpinisti pa imajo posebno mesto v slovenskem športu. Njihovi dosežki na skrajnih mejah človeške vzdržljivosti, med katere spadajo tudi prvi vzponi na nekaterih od najtežjih pobočij v Himalaji in drugih gorskih verigah, niso naključje. Gorništvo in alpinizem imata zelo dolgo tradicijo v Sloveniji, kjer je prav gorništvo ena izmed najbolj priljubljenih oblik sprostitve.

Golf

Idilično naravno okolje Slovenije ponuja veliko izjemnih priložnosti za igranje golfa. V Sloveniji je narava poskrbela za idealno ozadje za igrišča za golf in tako je tu na voljo zelo pestra izbira privlačnih golfklubov, golfišč in tečajev golfa. Pokrajinska pestrost v državi ustvarja veliko različnih naravnih območij, ki so pravi izziv za ljubitelje golfa.

  • Golfist na golf igrišču udarja s palico žogico.

    Royal Bled igrišče za golf. Foto: Aleš Fevžer/www.slovenia.info

Zanimivosti:

  • Slovenija je ena izmed redkih držav, ki so se v kolektivnih športih (nogomet, košarka, hokej, rokomet, odbojka) uvrstile na svetovna prvenstva. Slovenski posamezniki osvajajo medalje na velikih tekmovanjih. Po številu osvojenih medalj na prebivalca dosega naša država zavidanja vredne rezultate.
  • V Sloveniji hokej na ledu registrirano igra slabih tisoč ljudi, od tega je le okoli 200 profesionalnih igralcev in dva polprofesionalna kluba, preostala peščica so člani amaterskih športnih društev. Vseeno je slovenska hokejska reprezentanca igrala v svetovni diviziji A in se uvrstila na hokejska turnirja na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in Pjongčangu 2018.
  • Leta 2017 so slovenski košarkarji postali evropski prvaki v košarki, in to brez izgubljene tekme. Na tribunah v Carigradu jih je spodbujalo neverjetno število navijačev. Tribune so obarvali z zeleno, barvo, ki označuje Slovenijo.
  • Plavalna pismenost otrok in mladine: plavalno opismenjevanje vključuje načrtno učenje plavanja v okviru obveznega šolskega programa za vse otroke, stare od osem do devet let. Delež plavalcev se je v zadnjih 18 letih povečal z 72 na 92 odstotkov, kar nas uvršča v vrh držav EU po plavalni pismenosti prebivalstva.

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 7. oktober 2019

Čas branja: 5 min