Skoči do osrednje vsebine

Slovenska zgodovinska mesta - dragocenosti starih mestnih jeder

Stara slovenska mesta, ponosna na svoje dragocenosti, se povezujejo v Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je nastalo v sodelovanju enako mislečih mest, posameznikov in gospodarskih družb. Njegovi člani se zavedamo, da so stara zgodovinska mesta umetnostni zaklad in turistična privlačnost. Prizadevamo si za ohranjanje vsega tistega, kar so v desetletjih, stoletjih, celo tisočletjih ustvarili naši predniki in predstavlja grajen zapis življenja, vsakodnevnega dela in njihove ustvarjalnosti. Vse to z enim ciljem – ohraniti tisto, kar daje naši deželi dušo. 

 • Žužemberk

  Grad v Žužemberku je tradicionalno prizorišče raznolikih srednjeveških prireditev. Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Vsako od zgodovinskih mest pripoveduje svojo posebno zgodbo.

Zgodbe v mestih nastajajo vsak dan in vse leto. Vsakič, ko pripovedujemo zgodbo mesta, liki in zgodbe oživijo, najsibo na kamnitem trgu ali v temnih rovih pod njim, v velikem gradu ali mali hiški na robu mesta, na mrzlem podstrešju ali v temni kleti.

Vabljeni na pot skozi 14 zgodovinskih mest, kjer se zgodbe prelijejo v doživetja in doživetja v dragocene spomine.

Idrija pripoveduje zgodbo o živosrebrni rudi, ki je sloves mesta in rudnika živega srebra že pred stoletji ponesla po svetu in je kot izjemen tehniški spomenik vpisna na UNESCOV seznam svetovne kulturne dediščine.

1 / 2

Kamnik je mesto ob vznožju mogočnih Kamniških planin, kjer se naravna in kulturna dediščina prepleteta in vabita turiste čez vse leto.

 • KAMNIK F008606 kamnik jost gantar 1 orig jpg photo m

  Kamnik. Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Koper je mesto z bogato preteklostjo, njegovi največji biseri in zgodbe segajo v čas Beneške republike, in izjemno kulinarično ponudbo Istre in vrhunskih vin.

 • F008416 Prusov vinograd Krmacina Tomo Jesenicnik 4 orig.jpg photo l

  Vinograd v Istri. Foto: Tomo Jeseničnik/www.slovenia.info

Kostanjevica na Krki je edino mesto na rečnem otoku, ki ga je ustvarila čarobna reka Krka. Je kraj umetnikov, Galerija Božidar Jakac, ki domuje v nekdanjem slikovitem cistercijanskem samostanu, pa njihov dom.

1 / 2

V Kranju pripoveduje zgodbe v verzih France Prešeren, največji slovenski pesnik. Starodavni nakit in poznoantične najdbe pa so zgodba o tisočletni poselitvi mesta na pomolu med kanjonom reke Kokre in Save.

1 / 2

V Metliki, tem slikovitem kraju na prepihu kultur, vere in narodov se je pisala izjemno bogata zgodovina, povezana z varovanjem in obrambo, saj je bilo mesto kar 200 let sedež habsburške Vojne krajine.

1 / 3

Novo mesto je najlepše rečno mesto v Sloveniji. Njihov muzej hrani presenetljivo tisočletno arheološko dediščino, ki pripoveduje zgodbo starejše železne dobe, ko je mesto trgovalo s celoto nekdanjo Evropo.

1 / 2

Piran je mesto, nastalo na soli. Soline danes občudujemo kot preplet naravne in kulturne dediščine. Je tudi rojstni kraj slovitega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija, v čigar spomin poleti poteka glasbeni festival.

 • Daniel Novakovic STA

  Piran. Foto: Daniel Novakovič/STA

Na Ptuju prebivalci pripovedujejo zgodbe vse od rimskih časov naprej, mestni statut iz leta 1376 pa priča, da je eno najstarejših mest. Mističnost mesta ohranjajo kurenti, ki ob koncu zime s plesom preganjajo vse, kar je slabega.

1 / 2

Srednjeveško mesto Radovljica vabi s stavbami, poslikanimi s freskami, mestnim obzidjem, edinim ohranjenim obrambnim jarkom, muzejem čebelarstva in izjemnim festivalom čokolade.

 • MALA RADOVLJICA GettyImages Robert George Young

  Radovljica. Foto: Robert George Young-GettyImages/GulliverFilm&Foto

Slovenske Konjice pod skrivnostno Konjiško goro in vinorodnimi griči se s tisočletno starotrško zasnovo ponašajo s številnimi priznanji za najlepše izletniško mesto in zlato medaljo na evropskem tekmovanju Entente Florale.

 • ZICKA KARTUZIJA Slovenske Konjice Gregor Mlakar STA

  Žička kartuzija, Slovenske Konjice. Foto: Gregor Mlakar/STA

Škofja Loka je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto, kjer zamorec v grbu navdihuje z mnogimi zgodbami. Škofjeloški pasijon, najstarejše dramsko besedilo v slovenščini, pripoveduje zgodbo Kristusovega trpljenja in je zaradi svoje edinstvenosti vpisan na UNESCOV seznam nesnovne kulturne dediščine.

 • F008646 skofja loka jost gantar 4 orig jpg photo m SKOFJA LOKA

  Škofja Loka. Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Tržič je mesto čevljarjev, na katere vsako leto spominja le še tradicionalna Šuštarska nedelja. V mestu je nekdaj živel maršal Radetzky, čigar slavni marš ob novem letu igrajo Dunajski filharmoniki.

 • TRZIC Alenka Vesenjak STA

  Tržič. Foto: Alenka Vesenjak/STA

Žužemberk, kjer se na strmi pečini nad reko dviga mogočni žužemberški grad, je prizorišče vsakoletnih trških dni. Zgodbe iz gradu pa še vedno krožijo med prebivalci.

 • F010322 uzemberk krka jost gantar 3 photo m ZUZEMBERK

  Žužemberk. Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Biserne zgodbe

Tako kot na ogrlico nizamo bisere, tako nizamo tudi zgodbe naših mest, da nastane pisana in dragocena ogrlica zgodb, ki se prelijejo v pravljico zgodovinskih mest.   

In ko zvedavi turisti, redni obiskovalci, naključni sprehajalci stopijo skozi stara mestna vrata, pravljica o zgodovinskih mestih oživi in ni več pravljica, temveč so to Dragocenosti starih mestnih jeder. Mojstrovine, ki so se ohranile tisočletja. Žive zgodbe, ki jih je zapisal čas.

Tak je tudi naslov monografije, ki smo jo članice Združenja zgodovinskih mest Slovenije izdale ob praznovanju 15-letnice obstoja in delovanja združenja. V knjigi so najprej predstavljena mesta, nato pa ob vsakem mestu tri uspešne prenove stanovanj, poslovnih ali javnih prostorov. S knjigo smo želeli prikazati, da so naša mesta, čeprav stara, še vedno mlada in vitalna ter polna življenja.

 • trip GettyImages 483940154 1

  Raziskujemo Slovenijo. Foto: Trip-GettyImages/GulliverFilm&Foto

Avtorica monografije Dragocenosti starih mestnih jeder prof. dr. Živa Deu v uvodu zapiše:

 »Bogastvo naše dežele je zato nedvoumno odmerjeno z lepoto starih mestnih jeder. Ta s svojo skozi stoletja pridobljeno svojstvenostjo, raznolikostjo in izvirnostjo predstavljajo pomemben del prostoru in narodu pripadajoče kulturne dediščine.«

Zato vabljeni na pot po Sloveniji, kjer vas bodo odprtih rok sprejela slovenska zgodovinska mesta.

 • TRIP GettyImages 1093913112 Luis Alvarez

  Vabljeni! Zabavno bo! Foto: Trip-GettyImages/GulliverFilm&Foto

Avtor: Mateja Hafner Dolenc

Datum: 23. marec 2020

Čas branja: 2 min