Skoči do osrednje vsebine

Zadnji dan športno-poslovne konference v Ljubljani v znamenju žensk

Na dan uvodne zmage slovenskih rokometašic nad Dankami v Celju se je 4. novembra v Ljubljani končala tridnevna športno-poslovna konferenca v okviru evropskega rokometnega prvenstva v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Zadnji dan konference v Grand Hotelu Union je bil posvečen opolnomočenju žensk.

Krepitev vloge žensk v vseh sferah družbe

Opolnomočenje žensk je ena glavnih tem in pomemben steber letošnjega zaključnega turnirja stare celine, ki sta ga v Sloveniji gostila Ljubljana in Celje. Tema tretjega dne športno-poslovne konference je bila posvečena izključno krepitvi vloge žensk v vseh sferah družbe, od gospodarstva do politike, umetnosti in kulture ter seveda v športu. Govornice, ki so delile svoje osebno in poklicno ozadje, so poudarile pomen temeljnih vrednot, ki izpostavljajo ustvarjalnost, uspešno vodenje in zadovoljstvo kot pravo pot do uspeha in dosežkov.

"Opolnomočenje žensk je vselej fokus mojega političnega delovanja. Kot prva ženska ministrica za zunanje zadeve želim voditi tudi odgovorno feministično zunanjo politiko. Ženske zasedajo skoraj polovico srednjih in višjih položajev v ministrstvu za zunanje zadeve in vodijo približno 40 odstotkov naših veleposlaništev. To je podatek, s katerim se lahko pohvalimo in trdna podlaga za dolgoročno izpolnjevanje naših zunanjepolitičnih zavez na področju enakosti spolov," je v okviru omenjenega dogodka dejala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

1 / 3

Direktorica agencije RTA in ambasadorka letošnjega EP Katarina Karlovšek je poudarila, da sta tako vztrajnost in trdo delo, ne samo v poslu, ampak tudi v športu, prava smer za doseganje uspeha in osebnega zadovoljstva.

"Če se ozrem po svojem okolju, so ženske okoli mene zelo navdihujoče, močne, znajo biti trdožive in imeti izjemen fokus. To se mi zdi v našem, politično-državno manjšem okolju, zelo pomembno. Mislim, da je v Sloveniji dovolj žensk, ki smo pogumne ter se znamo osredotočiti, vztrajati in delati dobro. Še se povezujmo, še se podpirajmo in uprimo vse oči iz tujine v navdihujočo Slovenijo," je dejala prva slovenska dirigentka SNG Opera in balet Ljubljana Živa Ploj Peršuh.

1 / 3

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše je na konferenci predstavila strategijo Evropske komisije za enakost spolov med letoma 2020 in 2025. Ključni cilji so osredotočeni na odpravo nasilja na podlagi spola, spopadanje s spolnimi stereotipi, odpravljanje razlik med spoloma na trgu dela, doseganje enake udeležbe v različnih sektorjih gospodarstva, obravnavanje razlik v plačah in pokojninah med spoloma, zapolnitev vrzeli v oskrbi med spoloma in doseganje uravnotežene zastopanosti spolov pri odločanju in politiki.

Članica uprave Nove Ljubljanske banke Hedvika Usenik je predstavila vlogo in izkušnjo prve ženske članice uprave največje banke v Sloveniji ter opozorila na nujnost podpore športu s strani korporacij in vse trdo delo za dosego uspeha.

Konferenca se je zaključila z okroglo mizo s profesorico na ljubljanski fakulteti za šport in koordinatorko ženskih ambasadork EP 2022 Marto Bon ter športno direktorico Rokometnega kluba Krim Mercator Dejo Doler Ivanović, ki je prav tako ena od ambasadork turnirja. Obe sta delili pomembne zgodbe iz športa in izkušnje, kako doseči uspeh kot ženska tako v poklicnem življenju kot v športu.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 14. november 2022

Čas branja: 4 min