Skoči do osrednje vsebine

Pomagajmo žabam

Ne bodite presenečeni, če vas bodo kje na poti po Sloveniji posebni znaki opozarjali na žabe na cesti. Pomagajmo žabam je akcija za varno selitev dvoživk, ki prav v teh dneh poteka po vsej Sloveniji na kritičnih območjih žabjih populacij, ki jih prečkajo prometne ceste. Rešenih je bilo na tisoče žab.

Varna selitev dvoživk

Varstvene skupine in številni prostovoljci postavljajo zaščitne ograje ali pa dvoživke v vedrih prenašajo čez cesto. Toplejši večeri jih prebudijo, da spomladi zapustijo prezimovališča in se odpravijo v vodo, kjer odložijo svoje nove potomce. Vendar je prečkanje ceste za mnoge dvoživke lahko usodno. Kar polovica jih umre pod avtomobilskimi kolesi.

Veliko število tako imenovanih črnih točk, kjer so žabe najbolj ogrožene, zahteva sodelovanje številnih prostovoljcev, prostovoljstvo pa je v Sloveniji dobro razvito in ima dolgoletno tradicijo.

Če niste vedeli, so dvoživke izjemno koristne živali in imajo zelo pomembno vlogo v ekosistemu. So plenilci, ki se prehranjujejo predvsem z žuželkami, ki so za človeka izjemno nadležne (na primer ličinke komarjev), in tako redčijo njihovo populacijo. So tudi pomemben vir hrane za druge živali, kot so ptice, vidre in ribe. Imajo pomembno posredniško vlogo v ekosistemu - skrbijo za kroženje energije v ekološkem zemeljskem krogu. Če bi takšna skupina, ki ni na vrhu prehranjevalne verige, izginila, bi srednjeročno prišlo do katastrofe, saj bi se porušil del prehranjevalnega kroga.

In še to: V Sloveniji živi kar 13 vrst žab, ki so vse uvrščene na rdeči seznam in zakonsko zaščitene.

Foto: Depositphotos

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 26. februar 2024

Čas branja: 2 min