Skoči do osrednje vsebine

Odgovorno, postopno, spoštljivo in preudarno pozimi v gore

Ob 11. decembru, mednarodnem dnevu gora in v mednarodnem letu trajnostnega razvoja gora, želi tudi Planinska zveza Slovenije poudariti zavednosti trajnostnega gorskega razvoja in ohranitev ter odgovorno uporabo gorskih ekosistemov. Letošnja tema dneva je Ženske premikajo gore. Ženske širom sveta imajo v gorskem okolju pomembno vlogo pri okoljevarstvu, pri socialnem in ekonomskem razvoju. Marsikje so ključne pri opravljanju z različnimi gorskimi viri, so vodilne branilke narave, imajo glavno vlogo pri ohranjanju tradicij in kulturne dediščine.

Varno v gore pozimi

Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in posebne snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe, je na novinarski konferenci na začetku zimske planinske sezone na Veliki planini 6. decembra opozorila Planinske zveza Slovenije. Sogovorniki so predstavili mednarodni dan gora 2022, trenutne razmere v gorah, obvezno opremo in njeno uporabo ter napotke in priporočila za varno turno smučanje.

Strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi vedno znova poudarja, da so za obiskovanje gore potrebna posebna znanja in če nismo vešči rokovanja s tehničnimi pripomočki, kot sta cepin in dereze, se v zasnežene gore, posebej na nekoliko zahtevnejše ture, podamo le skupaj s primerno usposobljenim vodnikom. »Planinci so danes v večini dobro opremljeni, lahko rečemo s popolno zimsko opremo, ki pa je ne znajo zadovoljivo uporabljati oz. ne poznajo vseh dobrih in slabih lastnosti opreme in se v določenih primerih napačno odzovejo, kar lahko vodi v nesrečo,« je kritičen Šerkezi. »Svetujemo, ne glede na izkušnje, da se udeležimo plazovne delavnice in tečaja varnejšega obiskovanja gora pozimi, kjer lahko znanje osvežimo ali pridobimo prva znanja in osnovne izkušnje. Postanimo tudi član enega izmed planinskih društev, kjer vas bodo znali pravilno usmeriti.«

1 / 4

Kakšno opremo potrebujemo?

Za zimske obiske gora potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila ter na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta in da zaradi tega potrebujemo več tople brezalkoholne tekočine in hrane v nahrbtniku.

Cepin in dereze sodijo na vsako zimsko turo, četudi razmere na izhodišču kažejo drugače, saj se razmere z višino, smermi neba ter časom spreminjajo. Ko so na nogah dereze, sodi v roke cepin, palice pa pospravimo na nahrbtnik. Dlani morajo biti obvezno pokrite z rokavicami, roke in telo pa pokriti z zaščitnimi oblačili. Cepin in dereze se pred uporabo na turi naučimo uporabljati!

Derezice niso primerna zamenjava za klasične 12-zobe dereze in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oz. tam, kjer je teren strm. So pa odličen pripomoček za hojo po planinah, gozdnih poteh oz. povsod tam, kjer v primeru izgube ravnotežja ni možno, da bi zdrsnili po pobočju.

 V zimskih razmerah ni odveč še enkrat opozoriti:

Pozimi v gore nikoli ne zahajajte sami!

• V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite uporabljati.

• Že doma pa tudi pred turo na izhodišču preverite delovanje plazovne žolne, zamenjajte baterije in jo dosledno uporabljajte.

• Pred začetkom sezone vadite hojo z derezami, pravilno uporabo cepina in zaustavljanje s cepinom na pobočju z varnim iztekom.

• Izbirajte poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu.

• Pri načrtovanju ture upoštevajte kratek dan, na izlet, turo ali pohod se odpravite dovolj zgodaj.

• Preverite odprtost planinskih koč (večina visokogorskih in sredogorskih koč je zaprtih).

• Že več dni pred turo spremljajte vremenske razmere in napoved za območje, kamor se odpravljate.

• Upoštevajte podatke o snežnih razmerah - o višini in stanju snežne odeje ter o stopnji nevarnosti proženja snežnih plazov.

• Po obilnem sneženju ali otoplitvah še vsaj tri dni ne zahajajte v gore zaradi povečane nevarnosti proženja snežnih plazov.

• O svojih poteh in načrtih obvestite domače.

 

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 8. december 2022

Čas branja: 4 min