Skoči do osrednje vsebine

Od 1. junija nova vozovnica Slovenija

V Sloveniji bo od 1. junija veljal prenovljeni sistem potovanj potnikov s prenovo enotne vozovnice (vozovnica IJPP) in uvedbo nove vozovnice Slovenija.

Ključna sprememba je, da je pri vsaki vrsti vozovnice določena zgornja cena vozovnice. Ko cena vozovnice glede na relacijo doseže največjo vrednost vozovnice, potnik pridobi vozovnico, ki omogoča potovanje na celotnem območju Slovenije – vozovnico Slovenija.

Uporabnike prevozov s sredstvi javnega potniškega prometa bodo tako vožnje stale manj, poleg tega bodo uporabnikom prijaznejše. Za posamezno vožnjo z enkratno vozovnico tako uporabniki ne bodo odšteli več kot 13 evrov, za dnevno vozovnico ne več kot 15 evrov, tridnevno ne več kot 20 evrov in za vožnje s tedenskimi vozovnicami ne več kot 35 evrov.

Za polovico ceneje se bodo z enkratnimi vozovnicami v javnem potniškem prometu lahko prevažali otroci, starejši od šest let in do dopolnjenega 15. leta starosti. Za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti je prevoz brezplačen.

Dijaki in študenti bodo morali za mesečno enotno vozovnico odšteti 25 evrov, za letno pa 200 evrov, saj so upravičeni do nakupa enotnih vozovnic po subvencioniranih cenah.

1 / 3

Dnevna, tridnevna in tedenska vozovnica:

Dnevna vozovnica do cene 15 evrov omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 15 evrov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja en dan.

Tridnevna vozovnica do cene 20 evrov omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 20 evrov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja tri dni.

Tedenska vozovnica do cene 35 evrov od ponedeljka do nedelje omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 35 evrov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja en teden.

Mesečna in letna vozovnica:

Zgornja meja cene vozovnice, do katere potnik lahko vozovnico uporablja le na relaciji, za katero je bila izdana, velja tudi za mesečne in letne vozovnice. Ko cena mesečne ali letne vozovnice doseže največjo ceno vozovnice, potnik pridobi mesečno ali letno vozovnico, ki jo lahko uporablja na celotnem območju Slovenije. Vozovnica je naložena na elektronski kartici IJPP ali drugem ustreznem elektronskem mediju ter omogoča multimodalno in multioperatersko uporabo.

Avtor: Polona Prešeren

Datum: 31. maj 2023

Čas branja: 3 min

Deli