Skoči do osrednje vsebine

Dan Soče, reke tisočerih obrazov

Avtor: Danila Golob

Datum: 14. oktober 2022

Čas branja: 1 min

Reka Soča je ena najlepših in najbolj ohranjenih alpskih rek v Evropi. Velja za pomembno naravno vrednoto Triglavskega narodnega parka, tako v Sloveniji kakor tudi svetu pa je znana po izraziti smaragdni barvi. 14. oktober je njen dan.

137 km dolga alpska reka s skrivnostnim kraškim izvirom v Trenti pod vznožjem mogočnih Julijskih Alp očara s svojimi naravnimi lepotami.

Dolina reke Soče je bila prva, ki si je zaradi trajnostno naravnanega razvoja turizma prejela naslov evropska destinacija odličnosti v Sloveniji (EDEN).

Soča je raj za ljubitelje vodnih športov, predvsem kajakaše, ribiče, fotografe in tiste, ki iščejo sprostitev v naravi. Med najbolj priljubljenimi doživetji je rafting na reki Soči.

1 / 2

V preteklih desetletjih je bila Soča večkrat prizorišče velikih mednarodnih tekmovanj v kajaku. Leta 2007 je Disney na njenih brzicah posnel nekaj prizorov filma Zgodbe iz Narnije: princ Kaspijan.

Soča, reka spominov

A Soča je več kakor reka. Povezuje dve državi, dve kulturi, dva naroda. Zaznamuje človeka, pokrajino in čas.

Dolina Soče ohranja tudi pretresljivo dediščino 1. svetovne vojne. Ob njej se je bilo enajst velikih bitk na soški fronti.

Danes je to Pot miru, ki spominja na tisti čas in je opomnik za ohranjanje miru.

Praznovanje dneva reke Soče spodbuja sožitje vseh, ki živijo med njenim izvirom in izlivom, umetniško ustvarjanje, povezano z reko in življenjem ob njej, znanstvena in raziskovalna preučevanja Soče ter nas ozavešča o pomenu varstva reke in izboljšanja sonaravnega stanja v prihodnosti.