Skoči do osrednje vsebine

Svetovno prvenstvo v odbojki za moške

Slovenija bo med 26. avgustom in 7. septembrom prizorišče svetovnega prvenstva v odbojki za moške. Dogodek bo po vsem svetu predvidoma dosegel 2,3 milijardi ljubiteljev ljubiteljev športa.

Slovenija bo odbojkarski spektakel in najpomembnejše odbojkarsko tekmovanje pod okriljem Svetovne odbojkarske zveze gostila skupaj s Poljsko, na Odbojkarski zvezi Sloveniji (OZS) pa so trdno prepričani, da bodo še enkrat več upravičili sloves vrhunskega organizatorja dogodkov na najvišji ravni.

Po besedah predsednika OZS, Metoda Ropreta, bo imelo tekmovanje najvišje svetovne ravni velik vpliv: »Gre za zares izjemen dogodek in za nami je zahteven postopek kandidature in usklajevanja, tudi trdih pogajanj.

Kar se tiče same OZS se pozna, da smo tako v organizacijskem kot v rezultatskem smislu v zadnjem obdobju naredili veliko in da v obeh segmentih kotiramo zelo visoko.

Vse skupaj se je moralo odviti v zelo kratkem času, a ob vseh omenjenih aktivnostih in tudi na račun velikega ugleda, ki ga po organizaciji številnih dogodkov v zadnjih letih Slovenci uživamo, smo si uspeli izboriti, da bo naša država gostila kar štiri od šestih predtekmovalnih skupin, osmino finala in tudi četrtfinale. Pri nas bomo spremljali same najboljše reprezentance, k nam namreč med drugimi prihajajo aktualni olimpijski prvaki Francozi, aktualni evropski prvaki Italijani in večkratni svetovni prvaki Brazilci. Tu je tudi naša reprezentanca, ki je na zadnjih štirih evropskih prvenstvih trikrat osvojila srebro. Vse to kaže, kako izjemen turnir je pred nami in kako visoka raven odbojke se bo igrala v Ljubljani. Že na tem mestu velja povabilo, da ljudje pridejo v Stožice in si ogledajo predstave teh izjemnih reprezentanc. Nesporno je namreč, da vsaj naslednjih 12 let na evropskih tleh svetovnega prvenstva ne bo. Priložnost je zares edinstvena in verjamem, da jo bomo izkoristili. Rad bi se še posebej zahvalil obema vladama, ki sta nam v tem izredno kratkem obdobju, ki nam je bilo na voljo, zares prisluhnili in se pozitivno odzvali ter nam nudili veliko mero podpore.

Prav tako gre velika zahvala Uradu vlade za komuniciranje in Slovenski turistični organizaciji za proaktiven pristop in vso podporo.

Prepričan sem, da bomo vsi skupaj ime Slovenije ponesli širom po svetu, še posebej, ker bo glede na dostopne podatke svetovno prvenstvo doseglo skoraj tretjino svetovne populacije.«

 

  • Skupinska fotografija slovenske odbojkarske reprezentance v dvorani.

    Slovenska odbojkarska reprezentanca. Foto: UKOM

Zelena in športno naravnana destinacija

Veliko vlogo pri promociji in prepoznavnosti svetovnega prvenstva in Slovenije kot zelene, butične, trajnostne pa tudi športno naravnane destinacije, bosta imela Urad Vlade RS za komuniciranje, ki je lastnik znamke I Feel Slovenia in pa Slovenska turistična organizacija, ki uspešno promovira znamko predvsem na turističnem in športnem področju.

»Velike mednarodne prireditve in uspehi slovenskih športnikov krepijo prepoznavnost in ugled Slovenije kot odlične destinacije športnega turizma in aktivnih doživetij.

Po ocenah organizatorjev bo tekme svetovnega prvenstva v odbojki za moške spremljalo 2,3 milijardi športnih navdušencev po vsem svetu, ki jih bomo na Slovenski turistični organizaciji z izpostavitvijo znamke I feel Slovenia in jasnimi sporočili o k trajnosti zavezani državi vzpodbudili za aktivni oddih v Sloveniji.

Svetovno prvenstvo v odbojki je eden najpomembnejših in najodmevnejših mednarodnih športnih dogodkov, ki jih naša država gosti v letošnjem letu in priložnost, da v partnerstvu z organizatorjem prvenstva in ostalimi sodelujočimi institucijami izpostavimo zgodbo zelene destinacije za odlična aktivna doživetja,« je dejala mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

  • Finalna tekma v Parizu. Pogled na polno dvorano in na igralce.

    Septembra 2019 so slovenski odbojkarji prvič v zgodovini nastopili na domačem evropskem prvenstvu, ki ga je Slovenija gostila skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko. Foto: Polona Prešeren

Odbojkarskega spektakla se zelo veselijo tudi reprezentanti

Po evropskem prvenstvu leta 2019 bo svetovno prvenstvo nov odbojkarski spektakel, ki se ga zelo veselijo tudi naši reprezentanti.

Ti so v zadnjih letih nanizali izjemne rezultate, se v letošnji sezoni dokazovali že v Ligi narodov, zdaj pa sta pred njimi nov izziv in predvsem želja, da na domačem svetovnem prvenstvu posežejo čim višje. »Najprej bi se rad zahvalil predsedniku Ropretu, da je v Slovenijo uspel pripeljati svetovno prvenstvo. Doslej nismo bili niti blizu temu, da bi se sploh pogovarjali o čem takem. Za nas, reprezentante, je to nekaj izjemnega. Ko smo se prvič uvrstili na svetovno prvenstvo, je bilo to fenomenalno. Drugi nastop smo si priborili z dobrimi predstavami na evropskem prvenstvu in z visoko uvrstitvijo na svetovni lestvici. A ko smo izvedeli, da bo svetovno prvenstvo doma, so se motivacija, entuziazem in energija še močno povečali. Želimo si izboljšati rezultat iz leta 2018. Naredili bomo vse, da bomo igrali čim bolje, da bomo pustili srce na igrišču in upamo, da bomo svetovno prvenstvo v Sloveniji vsi končali zadovoljni,« je dejal kapetan reprezentance Tine Urnaut.

V Sloveniji bomo v skupinskem delu tekmovanja spremljali kar 16 od 24 najboljših reprezentanc sveta, pri nas bodo tudi tekme osmine finala ter dva četrtfinalna obračuna.

Zanimanje za prvenstvo je veliko, po besedah generalnega sekretarja OZS, Gregorja Humerce, pa se tako domačim kot tujim navijačem obeta pester spremljevalni program: »Vse tekme skupinskega dela, štiri dnevno, in tekme izločilnih bojev bodo odigrane v Areni Stožice, ki je z evropskim prvenstvom 2019 že doživela enega od vrhuncev. Nečesa podobnega se nadejamo tudi tokrat. Skupaj z Uradom vlade za komuniciranje in Slovensko turistično organizacijo smo pripravili izreden spremljevalni program. Med pomembnejšimi dogodki sta za nami že odbojka na Ljubljanici, ki je bila zagotovo eden od vrhuncev promocije. Ne smemo pozabiti na moračn pripravljalni turnir v Mariboru, s katerim smo promocijo razširiti še na druge dele Slovenije, predvsem pa na velik dogodek za domače in tuje novinarje 25. avgusta in na katerem bomo med drugim predstavili program Slofit.Pred Areno Stožice bo v času svetovnega prvenstva tudi tokrat organizirana navijaška cona z vsem spremljevalnim programom, gostinstvom in koncerti. Za navijače bo vsekakor dobro poskrbljeno.«

Svetovno prvenstvo v Sloveniji in na Poljskem se bo začelo 26. avgusta, v Areni Stožice bosta prvi obračun odigrali Brazilija in Kuba, Slovenija pa se bo za uvod pomerila s Kamerunom.

Join us for an electrifying experience!

Avtor: Ana Oblak, Jernej Tomazin

Datum: 3. avgust 2022

Čas branja: 3 min