Skoči do osrednje vsebine

Roglič pred Kolosejem v Rimu zmagovalec Gira

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) je konec maja postal zmagovalec dirke po Italiji. Zadnjo etapo v Rimu je pred Kolosejem varno končal v času glavnine po treh tednih poleg tekmecev premagal še številne padce, sneto verigo na Višarjah in tamkajšnji peklenski klanec do večne slave.

Višarje - kolesarski sveti kraj

Svete Višarje so več stoletij romarsko svetišče za narode. V soboto, 27. maja, so za Slovence postale še kolesarski sveti kraj. Vzdušje je bilo evforično, enotno, planiško in tudi enkratno. Na Svetih Višarjah so v soboto vihrale malodane le slovenske zastave in med njimi se je Roglič prebil do zmag v 20. etapi in tudi v skupnem seštevku, svojih 73. in 74. v karieri. Na krilih, ki so mu jih dali navijači, in adrenalinu, je valižanskega tekmeca prehitel za 40 sekund. Dovolj, da je zmagovalec Gira postal za 14 sekund.

»Nimam besed, imam kurjo polt in solze v očeh, če te ljudje podpirajo ne glede na rezultat, je to neverjetno. Izjemno sem ponosen, da me je doletela taka čast. Vse sem dal od sebe in tega dne ne bom pozabil nikoli,« se je posebnosti  dogodka zavedal tudi glavni junak dneva. Po nekaterih ocenah je bilo na Višarjah okoli 40.000 kolesarskih navdušencev. 

1 / 2

Prva slovenska zmaga na Giru

Za prvo slovensko zmago na Giru je moral v Rimu le še varno prepeljati ciljno črto. S tem je zadržal 14 sekund naskoka pred tekmeci, potem ko je dan prej po sijajni predstavi zmagal na Svetih Višarjah in oblekel rožnato majico vodilnega.

"Zagotovo je bila to odločilna etapa, imel sem noge na pravi dan, da o podpori vseh niti ne govorim. Resnično sem užival v vsakem metru, ki sem ga prevozil. V bistvu sem šel na energijo ljudi. Sploh ne vem, kako težko je bilo, enostavno sem letel," je dejal v rožnato odeti Roglič.

Roglič je v neposredni bližini rimskega Koloseja dan kasneje postal prvi slovenski zmagovalec Gira, Slovenija pa 17. država z zmago na italijanski pentlji. Slovenski kolesarji so s tem osvojili tudi vse tri tritedenske dirke na koledarju.

S četrto zmago na tritedenskih dirkah, pred tem je med letoma 2019 in 2021 trikrat zapovrstjo dobil še Vuelto, je 33-letni as na večni lestvici na 11. mestu ujel Švicarja Tonyja Romingerja, Španca Roberta Herasa in Italijana Vincenza Nibalija. Slovenija pa je s šestimi zmagami zdaj na osmem mestu v seštevku držav, potem ko ima Tadej Pogačar še dve zmagi na Touru (2020, 2021).

1 / 2

Slovenska kolesarska pravljica traja že več let

Slovenska kolesarska pravljica tako traja že več let in ji ni videti konca. Rogličeva pa je še posebej neverjetna, saj se je vrsto let ukvarjal s smučarskimi skoki in v tej panogi postal tudi svetovni mladinski prvak na ekipni tekmi leta 2007. Zdaj od smučarskih skokov ostaja le še proslavljanje na odru za zmagovalce. Tokrat se mu je v Rimu pri tem pridružil tudi sin Lev za nepozabne fotografije v sicer že zelo bogati zbirki.

Za Rogliča je bila zmaga namreč že 74. v karieri. V tej sezoni je slavil še na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja in po Kataloniji, s čimer je nadaljeval niz zmag na največjih enotedenskih preizkušnjah.

"Ne zavedam se še vsega, a zagotovo sem užival v trenutku ter po paleti vseh čustev in vsem, kar se je zgodilo na Višarjah. Na koncu je vedno lepo, ko zmagaš, toda še toliko lepše je vse skupaj po včerajšnjem vzdušju in kolesarjenju po tem spektakularnem mestu. Zelo sem užival," je v prvem odzivu organizatorjem preizkušnje povedal Roglič.

"Kot vselej pravim, vsaka zmaga je posebna in res sem hvaležen, da sem jo dosegel na Giru. To bo za vselej ostalo v mojem spominu," je še dodal Kisovčan.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 29. maj 2023

Čas branja: 3 min