Skoči do osrednje vsebine

Lonely Planet je kolesarsko pot Trans Dinarica, ki se začne v Sloveniji, uvrstil v svoj vodnik »Best in Travel« 2024

Kolesarsko pot Trans Dinarica, ki je prva in edina kolesarska pot, ki povezuje vseh osem držav Zahodnega Balkana, vključno s Slovenijo, je Lonely Planet razglasil za eno najboljših potovalnih izkušenj za leto 2024 (Best in Travel). Leta 2022 se je na ta seznam kot ena od top destinacij, priporočenih za obisk, zavihtela tudi Slovenija.

Vodilna globalna založba popotniških vodnikov Lonely Planet, ki letos praznuje 50. obletnico delovanja, je kolesarsko pot Trans Dinarica uvrstila na seznam najboljših doživetij (Best in Travel) v letu 2024. Težko pričakovano knjižno izdajo vodnika Best in Travel 2024 je Lonely Planet premierno predstavil 24. oktobra.

Trans Dinarica, ki naj bi uradno premierno zaživela v letu 2024, je prva kolesarska pot, ki povezuje Zahodni Balkan.

Zmerno zahtevna, 3364 km dolga pot se vije skozi Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Albanijo, Severno Makedonijo, Kosovo in Srbijo ter vodi mimo impresivnih gorskih verig, Jadranskega morja in kristalno čistih jezer ter rek, na piedestal pa postavlja trajnostno raziskovanje Unescove dediščine, nacionalnih parkov in vasi.

1 / 3

Slovenija je ena najboljših kolesarskih držav z odličnimi profesionalnimi in ljubiteljskimi kolesarji ter rastočo kolesarsko infrastrukturo po vsej državi.

Trasa Trans Dinarica poudarja raznolikost slovenske pokrajine in kulturne priložnosti države. Začne se na severozahodnem delu ob italijanski meji, ozadje pa tvorijo Julijske Alpe. Pot poteka ob čudoviti reki Soči, naprej po vinorodni pokrajini Goriška brda, nato pa se usmeri v geopark na Krasu.

Vir: Slovenska turistična organizacija

Avtor: Danila Golob

Datum: 27. oktober 2023

Čas branja: 2 min