Skoči do osrednje vsebine

Kraljevska igra šahistke Laure Unuk

Šahu ne pravimo zaman kraljevska igra. Najboljši šahisti so odlični strategi in misleci in ti dve lastnosti imata nenadomestljivo vlogo v človeški kulturi. Sam nastanek šaha je še vedno zavit v skrivnost, a začetek sega daleč nazaj v človeško zgodovino.

Šah je zelo popularna igra

Šah je zelo popularna igra in se igra po vsem svetu. Velika prednost te igre je, da jo lahko igramo prav vsi. Pomembna je le ljubezen do igre. Postaviš figure in že te odnese v šahovski svet, kjer popolnoma pozabiš na prostor in čas. Ta zbranost, ko poskušaš predvideti, kako bo igra potekala in narediti čim boljšo potezo, izboljšuje koncentracijo, logično mišljenje in spomin. Igra nedvomno krepi naše miselne procese ne glede na starost. Včasih je držalo, da sta za partijo šaha potrebna dva igralca. V današnjem času to ne drži več.

Računalniki in pametni telefoni so nam omogočili, da partijo šaha lahko odigramo tako rekoč kadar koli želimo, sami ali v dvoje.

1 / 3

Slovenski otroci se s šahom največkrat spoznajo že dokaj zgodaj

Slovenski otroci se s šahom največkrat spoznajo že dokaj zgodaj. Otroci, ki so po svoji naravi radovedni, potrebujejo le nekoga, ki bi jim igro predstavil. Če tega ne naredijo starši, imajo otroci v Sloveniji možnost, da šah spoznajo v osnovni šoli. Na veliki večini slovenskih osnovnih šol je možnost vključitve v šahovski krožek. Otroci se tako lahko učijo vztrajnosti, iznajdljivosti, logičnega mišljenja in si urijo spomin. Tisti, ki igrajo šah v šoli, se udeležujejo tudi šahovskih tekmovanj, kjer se pomerijo s svojimi vrstniki. Vsekakor drži, da imamo v Sloveniji zelo dobre šahiste, ki se lahko merijo z najboljšimi v svetu.

1 / 7

Šahovska princesa

Že nekaj let v Sloveniji navdušuje mlada Laura Unuk, ki je dvakratna mladinska šahovska prvakinja in šahovska velemojstrica. Laura je začela igrati šah že kot otrok, predstavil ji ga je dedek. Oče, ki je tudi njen največji navijač, jo je nato vpisal v šahovski krožek. Tam je imela odličnega mentorja Roberta Kodriča, pozneje tudi njegovega brata Martina Kodriča. Šahovska trenerja sta odlično opravila svoje delo. Prve uspehe je Laura začela nizati že pri devetih letih, ko je na državnem prvenstvu osvojila drugo mesto med dekleti v starosti do deset let.

ILeta 2013 je osvojila državno prvenstvo Slovenije. Septembra 2014 je prvič postala svetovna mladinska šahovska prvakinja in prejela Bloudkovo plaketo za »pomemben tekmovalni dosežek v športu«. Leta 2017 je uspeh ponovila. Z evropskih prvenstev ima nemalo medalj v posamičnih in ekipnih konkurencah, tako v standardnem, pospešenem kot hitropoteznem šahu.

Aprila 2018 je Laura Unuk osvojila naslov velemojstrice.

Šah bo ostal njen spremljevalec do konca življenja, v glavni ali stranski vlogi kot zabava. V njenem življenju ne gre samo za zmage, šah jo je naučil vleči prave poteze. Te pa so in bodo tudi del njenega prihodnjega življenja. 

Avtor: Tea Knaflič

Datum: 20. februar 2020

Čas branja: 3 min