Skoči do osrednje vsebine

Slovenija uradno zaprosila za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji

Slovenija je na vesoljskem vrhu v Sevilji uradno zaprosila za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji (angleško European Space Agency - ESA). Prošnjo za članstvo, ki sledi uradni odločitvi Vlade Republike Slovenije minuli petek, je danes generalnemu direktorju ESA Josefu Aschbacherju ob robu ministrskega zasedanja ESA predal državni sekretar Matevž Frangež.

S tem se začenja približno enoletno obdobje, ko bodo organi in delovna telesa ESA preučili pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo, ki je s sprejemom Slovenske vesoljske strategije prejšnji teden izpolnila še zadnji formalni korak pred oddajo prošnje za članstvo.

O članstvu bo sicer dokončno odločil svet ESA v letu 2024.

  • Pogled na Slovenijo na Zemlji iz vesolja ponoči, osvetljeno s svetlimi lučmi.

    Slovenska vesoljska strategija 2030 pod sloganom »Majhni na Zemlji, veliki v vesolju« določa usmeritve in aktivnosti za povečanje konkurenčnosti slovenske vesoljske industrije in vzpostavitev vodilne vloge na vesoljskih področjih, kjer se odlikujejo slovenski deležniki. Foto: tom.griger/depositphotos.com

»S sprejemom slovenske vesoljske strategije izpolnjujemo še zadnji mejnik, potreben za začetek formalnih postopkov za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji. S tem se Sloveniji odpirajo možnosti za pospešen razvoj našega vesoljskega sektorja. To ni le priložnost za krepitev vesoljskih raziskav, pač pa tudi za razvoj prebojnih inovacij, ki lahko preporodijo slovensko gospodarstvo,« je poudaril državni sekretar Matevž Frangež.

1 / 2

Slovenija je uspela v zadnjih letih zgraditi obetaven vesoljski sektor, ki ga sestavlja več kot 40 malih in srednjih podjetij.

Ta so uspela prevzeti vodilno vlogo na posameznih nišnih vesoljskih področjih, predvsem na področju opazovanja Zemlje, razvoja inovativnih tehnologij, novih materialov in treh slovenskih satelitov, vključno s satelitom Skylabs Trisat-R, ki predstavlja tudi pomemben evropski dosežek na višini orbite 6000 km nad Zemljo.

Podjetja v vesoljskem sektorju predstavljajo obetajoč prebojni ekosistem, sodelovanje v vesoljskih programih ESA pa zagotavlja financiranje inovacij in dejavnosti v vesolju in z možnimi aplikacijami na Zemlji.

Polnopravno članstvo Slovenije v ESA pomeni priložnost za krepitev pomena vesoljskega sektorja v Sloveniji, večjo odgovornost za skupna evropska prizadevanja. Slovenija sicer v ESA velja za odličen primer, ki jo države članice zaradi uspehov v vesoljskem sektorju pričakujejo kot naslednjo polnopravno članico.

Avtor: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Datum: 6. november 2023

Čas branja: 2 min