Skoči do osrednje vsebine

Slavnostna seja DZ in državna proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti

Z državnim praznikom samostojnosti in enotnosti se bomo v torek, 26. decembra spomnili razglasitve rezultatov plebiscita, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev pred 33 leti odločilo za samostojno državo Slovenijo. V teh dneh bodo ob obletnici prelomnih dogodkov potekale številne slovesnosti.

Državna proslava

Letošnja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo v petek, 22. decembra 2023, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Slavnostni govornik bo predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob.

 

1 / 4

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, le nekaj mesecev po katastrofalnih poplavah, nosi pomenljivo sporočilo narodne in politične enotnosti v kriznih razmerah, podobno času osamosvajanja. Avtorja, Rok Golob kot skladatelj in dirigent ter Klemen Dvornik kot režiser, sta si praznovanje zamislila kot koncert vrhunskih glasbenikov s kratkimi filmskimi vložki z nazornim vizualnim prikazom dramatičnih trenutkov kataklizme, boja ter solidarnosti ljudi z neusmiljeno naravo in odgovornega ter hitrega odziva države, kjer ni potrebe po velikih besedah, saj sta glasba in slika dovolj zgovorni. Mostovi svetov, kot sta naslovila umetniški del proslave, skozi spajanje različnih glasbenih žanrov gradi mostove med raznovrstnimi poustvarjalci.

Vse skladbe so bodisi nova avtorska dela ali so zanje na novo nastale priredbe. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in zborom SNG Opera in balet Ljubljana bodo pod taktirko Roka Goloba nastopili Sabina Cvilak, Nuška Drašček, Andraž Hribar, Aleksandra Josić, Raiven, Gregor Ravnik, Žiga Rustja, Luka Sešek, Nina Strnad, Domen Lorenz, Lana Trotovšek, Benjamin Ziervogel, Marko Črnčec, Mihael Hrustelj, Jure Pukl, Uroš Pele, Andrej Hočevar, Aleš Marjetič, Jure Rozman, Marko Zorec, KiNG FOO, Orkester Mandolina Ljubljana, Zvezdana Novaković in Čaralice.

Proslavo v imenu Koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve organizirata Protokol Republike Slovenije in Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije.

 

1 / 3

"Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

V tedanji skupščini je bil sprejet zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki je tudi formalno določil datum njegove izvedbe, torej 23. december leta 1990. Zakon je bil sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Ravno velika enotnost politike o tem vprašanju je po mnenju mnogih prepričala in povezala tudi volivce, ki so se množično udeležili plebiscita.

Vprašanje na plebiscitu je bilo: "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?" Na to vprašanje je ob 93,2-odstotni volilni udeležbi pritrdilno odgovorilo okoli 95 odstotkov volivcev, ki so oddali glas, kar je pomenilo 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita, po katerem so stekle priprave na potrditev samostojnosti 25. junija 1991, so v slovenski skupščini uradno razglasili čez tri dni, 26. decembra. Ta dan zato vsako leto obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 22. december 2023

Čas branja: 2 min