Skoči do osrednje vsebine

Potujoča knjižnica - 50 let delovanja

Ob 50. obletnici Potujoče knjižnice Ljubljana bo v četrtek, 16. maja, od 10. do 17. ure na Kongresnem trgu in Vegovi ulici prav poseben festival, na katerem si boste lahko ogledali v mobilne knjižnice predelane avtobuse, kamione in kombije. 18 potujočih knjižnic prihaja iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Bolgarije. V Knjižnici Otona Župančiča bo ob tem potekalo tudi 22. mednarodno strokovno posvetovanje potujočih knjižnic.

Izposodilo se je na milijone knjig

Prvi bibliobus se je na pot odpravil jeseni leta 1974 in od takrat se je zamenjalo že pet vozil, prepotovalo na tisoče kilometrov, izposodilo na milijone knjig, potujoči knjižničarji pa so ob tem stkali številne neprecenljive vezi. Potujoča knjižnica Ljubljana trenutno obiskuje 47 postajališč v Mestni občini Ljubljana in v primestnih občinah, na poti je vsak delovni dan, običajno v popoldanskih in večernih urah. Postajališča so v krajih in zaselkih, ki so oddaljena od stacionarnih knjižnic, pa tudi v posebnih zavodih, kjer z gradivom oskrbuje ranljivejše člane naše družbe.

1 / 4

Bibliobus letno prevozi okoli 10.000 kilometrov ter dnevno izposodi v povprečju 400 enot gradiva. V notranjosti 12 metrov dolgega vozila lahko uporabniki izbirajo med 7.500 enotami, sodobna informacijsko komunikacijska oprema pa zagotavlja tudi dostop do elektronskega gradiva knjižnice. Bibliobus ima vgrajeno dvigalo in ravno površino v notranjosti in je tako dostopen tudi gibalno oviranim in starejšim osebam.

Povprečen čas postanka bibliobusa je ena ura, odvisno od velikosti kraja in pogostosti obiskov. Večino krajev bibliobus obišče enkrat ali dvakrat mesečno v popoldanskem času.

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 16. maj 2024

Čas branja: 2 min