Skoči do osrednje vsebine

Mladinsko ni le gledališče

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 13. avgust 2020

Čas branja: 2 min

Slovensko mladinsko gledališče nosi svojo zgodovino v imenu. In ga hkrati že presega.

MLADINSKO.

Ustanovljeno je bilo leta 1955 kot prvo poklicno gledališče za otroke in mladino v Sloveniji. Prvih petindvajset let je ustvarjalo zanje. A mladih gledalcev ni podcenjevalo.

Že od vsega začetka se je lotevalo tudi težkih tem, kot so holokavst, odraščanje, ljubezen v času revolucije ...

Okoli leta 1980 pa je naredilo nov korak in svoj program, v katerem je povezalo (in povezuje) politično kritičnost in provokativnost z inovativnimi uprizoritvenimi postopki in svežimi poetikami, zavestno razširilo in pritegnilo občinstvo vseh starosti. MLADINSKO NI ZGOLJ MLADINSKO. 

SLOVENSKO.

Mladinsko ima svoj dom v Ljubljani. Tu stoji hiša, v kateri snujejo, ustvarjajo, študirajo, igrajo. Pa vendar gre za organizem v nenehnem gibanju, saj dobršen delež predstav odigrajo na gostovanjih. Od nekdaj po Sloveniji in (tedaj še) Jugoslaviji, vsaj od osemdesetih dalje pa so trdno vpeti v gledališko dogajanje po Evropi in od devetdesetih tudi v Latinski Ameriki ter na drugih celinah.

V več kot štiridesetih državah po svetu je naredil nepozaben vtis njihov vsestranski, izjemnih transformacij sposobni ansambel, katerega člani so kos glasbenim, gibalnim ali psihološkim izzivom, se ne podrejajo zvezdniškemu sistemu, temveč drug drugega podpirajo za uigrano celoto. 

MLADINSKO NI SAMO SLOVENSKO. 

GLEDALIŠČE.

So gledališče. Vendar od gledalcev pričakujejo več kot le »gledanje«, z njimi skušajo vzpostaviti dialog in jih dejavno vključevati. Ustvarjajo predstave. Vendar tega ne počnejo v vakuumu.

Kritično opazujejo družbo, jo komentirajo in si jo prizadevajo sooblikovati.

Mladinsko je bilo – in je – gledališki organizem, ki skuša z odra prodirati – in prodira – v javni prostor, tako da ta za njih postaja enakopravni prostor uprizoritve. MLADINSKO NI LE GLEDALIŠČE.

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE
Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana
T +386 (0)1 3004 900
F +386 (0)1 3004 901
info@mladinsko-gl.si

www.mladinsko.com

PRODAJNA GALERIJA MLADINSKEGA
Trg francoske revolucije 5, 1000 Ljubljana
T + 386 (0)1 4253 312
smg.blagajna@siol.net
PON–PET od 12.00 do 17.30
SOB od 10.00 do 13.00

GLEDALIŠKA BLAGAJNA MLADINSKEGA
Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana
T +386 (0)1 3004 902
Uro pred začetkom predstave.