Skoči do osrednje vsebine

Gostovanje v Bologni kot odpiranje dodatnih vrat v svet

Le še nekaj dni nas loči od mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni. Letos je vse skupaj še toliko bolj razburljivo zaradi častnega gostovanja Slovenije, vseh dogodkov, razstave slovenskih ilustratorjev ter navsezadnje tudi svetovne razstave ilustracij, na katero se je uvrstila slovenska ilustratorka Ana Maraž (1985) z delom iz knjige Protideževna juha Majde Koren, ki jo je izdala založba Sodobnost.

Odskočna deska za obetavne mlade umetnike

Izbrane ilustracije bodo v svoji izvirni obliki razstavljene v središču sejma, kjer bodo na ogled strokovni javnosti iz založniškega sveta. Razstava v tej obliki pomeni odskočno desko za obetavne mlade umetnike, da povečajo svojo prepoznavnost, tistim z ustaljeno kariero pa omogoča, da odkrijejo nove možnosti.

Ugled in prepoznavnost

Kot je za STA povedala direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar, je eden ključnih namenov Slovenije kot častne gostje, da še poveča ugled in prepoznavnost otroške in mladinske literature v svetu, da spodbudi prevode slovenskih knjig v tuje jezike ter nagovori slovenske založbe, da povečajo prihodke iz naslova prodaje avtorskih pravic in krepi njihovo prisotnost teh v mednarodnem okolju. Projekt želijo smiselno povezati tudi z nastopom Slovenije kot častne gostje v Frankfurtu lani in graditi na skupnem cilju - ugledu in prepoznavnosti.

1 / 2

Bogat kulturni program

Na prestižno razstavo sejma je tokrat kot edina Slovenka uvrščena Ana Maraž, v ožjem izboru pa je bila tudi Marta Bartolj - na sejmu bosta skupaj vodili tudi praktično delavnico. Tudi Maja Kastelic, ki ji je pred leti ta razstava odprla vrata v svet, bo del posebne razstave, ki jo pripravlja sejem, tam bo tudi ona imela svojo delavnico.

Tudi predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana v La Baracca - Testoni Ragazzi, kjer bodo v italijanščini trikrat izvedli predstavo Zajčkova hišica po knjigi Anje Štefan z ilustracijami Hane Stupice je primer prepleta različnih oblik umetnosti. Tik pred začetkom sejma, 6. aprila, bo v Cinema Modernissimo na dan slovenskega animiranega filma predstavljenih šest slovenskih filmov. Po projekciji bo pogovor, na katerem bosta sodelovala selektor programa Igor Prassel in režiser ter animator Timon Leder.

1 / 2

Manifest o poglobljenem branju

Bralna kultura je eden stebrov naše predstavitve. V osrednji bolonjski knjižnici Salaborsa bo v sredo, 10. aprila, celodnevna konferenca o branju, bralni kulturi in slovenskih dobrih praksah. Bralna značka in Slovenska sekcija IBBY sta skupaj s partnerji konferenco oblikovali dlje časa in verjamem, da bo ponudila ogromno kakovostnih vsebin za strokovno občinstvo. Publicist in komentator Miha Kovač bo imel na konferenci o pomenu poglobljenega branja panelno predavanje, prav tako pa bo že prvi dan sejma na programu mednarodno zasnovan dogodek o pomenu branja, umetni inteligenci in sodobnem založništvu, katerega pobudnik in moderator dogodka je prav tako Kovač.

Pričakovanja in obeti od sejma

Želja je, da bi se vsem, ki delujejo na področju knjig za otroke in mlade, odprlo precej dodatnih vrat. V tujini še vedno izjemno pozitivno odmeva slovenska predstavitev na sejmu v Frankfurtu - tudi tam je bila tretjina avtorjev takšnih, ki ustvarjajo tudi za otroke in mladino. Vidnost in povečanje ugleda se kažeta tudi v dobrih poslovnih rezultatih s prodajo pravic slovenskih založnikov, v novih neposrednih poslih slovenskih ilustratorjev s tujimi založniki, z večjo prisotnostjo naših avtorjev na odmevnih festivalih ter na policah uveljavljenih založb.

 

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 3. april 2024

Čas branja: 3 min