Skoči do osrednje vsebine

Začenja se 15. žensko evropsko prvenstvo v rokometu

Danes se začenja evropsko rokometno prvenstvo za ženske. Gre za največji športni dogodek v Sloveniji v letu 2022 in največji mednarodni ženski športni dogodek v naši državi doslej. V organizacijskem odboru so se zavzeto in strokovno spoprijeli z zahtevno pripravo, predvsem pa želijo narediti pomemben korak naprej pri organizaciji trajnostnih športnih dogodkov.

Največji mednarodni ženski športni dogodek v naši državi doslej

Pred najboljšimi slovenskimi rokometašicami je največji izziv na njihovih športnih poteh. V zadnjih dveh letih so nestrpno odštevale dneve do začetka evropskega prvenstva, sploh hitro pa je minilo zadnjih 10, ki so jih izkoristile za sklepne priprave.

»Takšnega prvenstva, kot se začenja danes v Celju in Ljubljani, ni brez navijačev in podpornikov. Tekme bo gledalo okoli 600 milijonov gledalk in gledalcev po vsem svetu. Vsega ne bi bilo mogoče izvesti brez družb kot je Generali zavarovalnica, ki podpirajo takšna tekmovanja in razumejo, da je šport tisti, ki promovira blagovne znamke in jih pripelje tudi h končnemu potrošniku,« je na novinarski konferenci v Rimskih Toplicah dejal predsednik Rokometne zveze Slovenije in častni predsednik organizacijskega odbora Women's EHF Euro 2022 Franjo Bobinac in dodal:

»Slovenskim reprezentantkam želim, da odsanjajo svoje sanje, ostanejo povezane, potrpežljive in verjamejo druga v drugo ter da bodo lahko čez leta pripovedovale otrokom, vnukom in znancem, kako so leta 2022 v Ljubljani dosegle rezultat, na katerega so zelo ponosne.«

Vsak športni dogodek, ne glede na velikost in športno panogo, je povezan z naravnim in družbenim okoljem, v katerem se odvija. Povezava je dvosmerna: okolje vpliva na dogodek in dogodek vpliva na okolje. Z udejanjanjem načel trajnostnega razvoja je njihov cilj aktivno zmanjšati škodljive in povečati koristne učinke dogodka in si prizadevati za pozitivno zapuščino. Želijo izkoristiti komunikacijski potencial Women’s EHF Euro 2022 za ozaveščanje in spodbujanje sprememb v ravnanju posameznikov in organizacij v smeri trajnostnega razvoja.

Women's EHF Euro 2022

Trajnost pri organizaciji letošnjega rokometnega prvenstva stare celine ni le beseda, ampak gre za dejanja, ki bodo služila kot osnova za vse nadaljnje organizatorje športnih dogodkov. »Pred meseci smo razmišljali, kako tekmovanje narediti drugačno, in odločili smo se, da bo temeljilo na dveh stebrih – na opolnomočenju žensk in trajnostnem razvoju v najširšem pomenu besede. Drugačni in unikatni pa skušamo biti tudi z zasaditvijo dreves,« je o trajnostni ideji dejal g. Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije.

Letošnje evropsko prvenstvo ne bo le športni dogodek – bo veliko več. Pomemben steber celotnega dogajanja bo tudi opolnomočenje žensk v športu in družbi nasploh.

 

  • zasaditev dreves

    Celje 28. oktobra 2022. Foto: Arhiv UKOM

»Vse Slovenke in Slovence vabim, da pridejo podpreti našo izbrano vrsto. Njena tekmica bo najprej Danska, nato še Švedska in Srbija. Slovenke želijo zmagati čim več tekem in se nato uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja, ki bo potekalo v prestolnici. Verjamem, da jim oziroma nam bo uspelo! Ekipa je pripravljena, da doseže in preseže vsa športna pričakovanja, a potrebovala bo glasno podporo. Ne dvomim, da dvorana Zlatorog ne bo polna in da energija naših deklet ne bi ponesla do zastavljenih ciljev, ljubitelje športa vabim, da postanejo del še ene navdihujoče športne zgodbe.«

V hotelu Rimske Terme, ki so gostile druženje s predstavniki sedme sile, od torkovega večera biva slovenska ženska reprezentanca. Prvi preizkus jo v dvorani Zlatorog čaka že ta petek, ko se bo ob 18. uri pomerila s trikratno evropsko prvakinjo Dansko, za tem pa z vmesnim dnevom premora sledita še tekmi proti Švedinjam in Srbkinjam.

 

Avtor: Vesna Žarkovič

Datum: 4. november 2022

Čas branja: 3 min